torsdag 24 februari 2011

Dum fråga

Men asså, vad är foglossningar för något!? Jag vet att detta är en superdum fråga när man är inne på sin andra graviditet. Och ja, jag vet såklart att det är smärta som uppstår i samband med en graviditet i bäckenets fogområden för att de lösgörs. Men vilken smärta? Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara vad det är jag egentligen undrar, men när folk säger att de har problem med foglossningar hur känns det då? Gör det konstant ont, eller är det när det känns som att det låser sig lite i ryggslutet? Ett litet hugg i korsryggen, det som kan uppstå ibland när man har stått still för länge och sedan rör sig. Är det foglossning? Eller kan det vara och kännas på flera olika sätt? Att det kan göra olika mycke ont, det har jag förstått. En del kan ju knappt gå tillslut. Men jag bara frågar för jag tycker att alla gravida pratar om det, och jag undrar nog bara om de menar vad jag menar. Det där lilla hugget som uppstår ibland. Men det känns så dumt att fråga. Såhär känns det mindre dumt och mer som allmänt babbel. Så är det någon som har ett bra svar? Bla? Blabla?

8 kommentarer :

 1. jag hade knivhugg, skärande och stickande hugg precis "därnere" vid symfysen och vid sittknölarna. smärtan kom när jag gick eller satt på ett visst sätt men kunde också komma lite plötsligt sådär. dock har jag en mild variant var jag har förstått.

  SvaraRadera
 2. Känn dig inte dum. Jag hade fått tre barn och nästan hunnit igenom hela 4:e graviditeten innan jag fick känna på hur det kändes. Det kom i 8:e månaden när jag väntade Liva. Och jag kan nog också beskriva det som att det gjorde ont "därnere" vet inte om det heter symfysen, men det gör det väl då. Och smärtan gick liksom runt hela bäckenet och det kändes som att alltihop hade gått sönder och det skar som knivar när jag rörde mig. Var INTE lätt att ta hand om 3 barn då...jag rullade omkring på en kontorstol för att ta mig runt i huset...och pojkarna fick hjälpa mig så gott de kunde fast de inte var så stora då. Tur att det bara varade 3-4 veckor!! Efter förlossningen blev det bättre, men det gjorde fortfarande ont och jag fick tänka mig för hur jag röde mig. Och det tog ett par år innan jag kunde gå in i en bil utan hela tiden hålla ihop benen och vrida hela kroppen för att komma in.
  That´s my version!

  SvaraRadera
 3. Det kan nog kännas på lite olika sätt. :) Symfysen (alltså bäckenfogen nere vid blygdbenet), korsryggen, höfter. Det mesta kan nog göra ont. :D Vissa får huggsmärta ofta vid plötslig rörelse eller asymmetrisk rörelse. Men det kan även vara en molande värk. Jag hade ilande smärta nere vid symfysen och lite ont i ljumskarna. Senare kom även lättare värk i korsryggen som alldeles på slutet övergick till ischiasliknande smärta vilket tvingade mig till att ta till kryckor veckan runt Noah föddes eftersom benet vek sig lite slumpmässigt av smärtan. :P

  Man kan också ha huggande smärtor kring nedre delen av buken och ljumskarna kring halva graviditeten t.ex. när man ligger i sängen och vänder sig och då kan det vara livmoderligamenten som gör ont. :)


  Ju fler graviditeter man går igenom desto större risk är det väl att det dyker upp diverse krämpor och har man haft ett problem så brukar det enligt min barnmorska komma lite tidigare vid nästa graviditet. Jag hoppas jag inte blir värre än vid förra. Hade tillräckligt med krämpor ändå med stomiprolaps, krånglade blåstappning och värk i det mesta av kroppen. :P (Jag är ju lite speciell.) Inte blev det bättre av att jag svullnade som en elefant. :D Men men. Resultatet blev ju finfint. :)

  Oj vad mycket jag fick sagt. :D Jag är ju ingen doktor men min narkosläkarspecialist jag träffade för konsultation inför mitt kejsarsnitt frågade om jag jobbade inom vården (efter att jag ställt lite i min mening lämpliga frågor till henne). ;)

  SvaraRadera
 4. ont i korsryggen kan ju vara fogarna, men ofta beror det på själva belastningen som det innebär att bära runt på en bebismage.

  SvaraRadera
 5. Tror inte att det behöver läggas till så mycket, de andra har beskrivit det bra!
  Men för min del var det en kombination av värk i bäckenområdet (framförallt i mitten i fram) och dessa låsningar som du beskriver, jag fick emellanåt ta hjälp för att komma upp/ändra läge när jag låg ner.

  SvaraRadera
 6. Hej! Här har du en kvinna mitt i foglossningsproblemen:) För mig startade det för ca 2 veckor sen. Känns som om man har "gått sönder" där nere. Det knakar när jag går och ändrar ställning. Känns som om alla delar är lite lösa och skaver mot varnandra.. Känns kanske olika för alla men för mig känns det såhär.. Kram Madde Lindvall

  SvaraRadera
 7. Okey! Wow. Nej då ska jag inte klaga, då har jag nog aldrig haft foglossningar efter vad ni beskriver. Att det låser sig lite med nån veckas mellanrum, det kan man ju leva med. Hoppas jag slipper bli den här erfarenheten rikare. Och heja dig Madde, bebisen ser ljuset i slutet av tunneln nu :-)

  SvaraRadera
 8. Bra fråga. Jag har nämligen inte heller ett blekaste dugg!

  SvaraRadera