onsdag 9 februari 2011

Lite besökskuriosa

Jag har alltid använt Statcounter för att hålla koll på besöksstatistiken på min blogg, och det började jag med juni 2006. För den som är intresserad av den tekniska biten så använder sig Statcounter av både cookies och IP-nummer för att räkna besöken, för att försöka ge en så rättvis bild som möjligt. Alla besöksräknare använder sig av en maxtid för att ett besök ska räknas som unikt. Någonstans mellan en timme och sex timmar brukar den rekommenderade maxtiden ligga på. Efter det så räknas ett besök som unikt igen. Sidvisningar anger bara hur många klick sidan har fått, så om någon går in på sidan och sedan laddar om den räknas det som två klick och så vidare. Därför räknar jag besökare, inte sidvisningar. Så om någon går in på morgonen och sedan igen minst sex timmar senare så räknas det som två unika besök. Sen kan jag se förstagångsbesökare också, och det är ju intressant, men roligast är att se hur många återvändande besökare man har. Tycker jag i alla fall! Men statistik är ofta lite missvisande. Som om man säger att Blondin Bella har omkring 250.000 unika besökare i veckan. Det betyder inte att 250.000 människor besöker hennes blogg varje vecka, utan att det är 250.000 registrerade besök. Hur många det egentligen innefattar beror ju helt på vad hennes räknare har för maxtid för ett unikt besök. Det kan vara allt ifrån 30 minuter och uppåt. Lägre maxtid ger ju fler unika besök. Sex timmar är det rekommenderat högsta för att ge en rättvis bild, så jag kör på det. Första gången jag registrerade besökare på min blogg var den 9:e juni 2006 och jag hade tjugoen unika besökare den dagen. Så, det var lite besökskuriosa det!

4 kommentarer :

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag använder mig också av statcounter. Tycker det är rätt intressant att se! Av ren nyfikenhet, ungefär hur många återkommande besökare har du per dag, generellt? Det har jag undrar över ett tag, för du har ofta väldigt mycket kommentarer :)

  SvaraRadera
 3. Sofie: ;-) Det får jag nog berätta sen, när tävlingen är över. Det är säkert någon som är slug nog att gångra det med trettio, plussa på lite och få besöksantalet ;-)

  SvaraRadera
 4. Haha, det tänkte jag inte på... Skrev det där inlägget först innan jag hade läst om din tävling :)

  SvaraRadera