onsdag 12 januari 2011

Wannabe laxtapas

Ikväll tror jag att jag upplevde min första riktiga gravid-craving. Lax. Kall lax. Helst rå, typ sushilax, men eftersom det inte rekomenderas när man är på smällen så lovar jag att rökt lax hade fått duga! Men har man ingen i kylen och klockan är 22:59 så är man ganska körd. Så jag gjorde vad varje mogen kvinna skulle ha gjort, jag ringde min mamma. Förvissad om att jag sett en bit inplastad rosa lax på en guldfärgad pappskiva i deras kyl då jag besökte dem tidigare under dagen. Och mycket riktigt, de hade lax hemma. Dock var den gravad, vilket inte heller rekommenderas för pregnanta, och inte purfärsk. Så trots att de bor ynka fem minuter bort så var även den bron bränd. Jag sneglade på klockan igen, 23:10, och drog mig till minnes att det finns en ICA-butik i Uppsala som har öppet till 23:30 borta vid ett studentområde på andra sidan stan. Verkligen så långt bort på andra sidan stan man kan komma ifrån oss utan att lämna stan. Jag sneglar på mannen som sitter i fåtöljen och jobbar lite sent vid sin bärbara. Och fastslog att nej, frågan skulle kännas bisarr, hur sugen jag än va.

Så istället fick jag sätta mitt hopp till min kreativitet. Hur kan jag lura hjärnan att jag äter lax? Eller okey, i alla fall något som liknar lax. Någorlunda. Resultatet ser ni ovan. Jag såg för min inre syn en tallrik laxtapas som jag åt under en mysig lunch med några fina tjejer i veckan på restaurangen Plock. Minnet av den tallriken och dess innehåll retade min hjärna ikväll. Även en fantastisk laxkanapé som serverades på en nyårssupé jag besökte spökade där. Så jag tog vad jag hade. Laxtapasen hade innehållit hyvlad parmesan, rökt lax, pinjenötter, ruccola och nån form av balsamvinägrett. Av allt detta hade jag endast pinjenötter och balsamvinäger hemma. Så det blev veggolax. Jag hyvlade tunna skivor morot och håll i er, fileade en halv tomat. Allt för att få till den rätta konsistensen. Sen smaksatte jag det med röd kaviar, lite fish souse och fikonvinäger. Parmesanen fick bli Goudaost och ruccolan hyvlad zucchini. Sen på med pinjenötter och balsamvinäger. Hur det smakade? Inte som rökt lax i alla fall, men som... grönsaker och hav? På något skruvat sätt är min hjärna i alla fall till viss del tillfredsställd, trots allt. Kanske bara för att vara snäll efter allt jag gjort för att behaga den.

5 kommentarer :

 1. Haha det är så festligt med gravidcravings! =) Har inte haft så mkt sånt själv, men med Liva fick jag en gång ENORMT begär efter en stor fet hamburagere! Och jag gillar annars INTE sån mat!! Anthon köpte på väg hem från jobbet och levererade den ca 22:30 i badkaret där jag satt. Tog mig inte ens tid att stiga ur badet utan slukade den på ungefär 3 minuter I badet :)

  SvaraRadera
 2. Hahaha!!! Ja hua så det kan va! Jag lovar att om någon hade gett mig en hel rå lax så hade jag minsann gett mig på att filéa den själv ;-)

  SvaraRadera
 3. Haha! Läste först rubriken och såg på bilden och där låg ju lax med tillbehör....läste inlägget, gick upp på sidan och kollade bilden igen och såg först då bristen på lax och i stället framträdde morötterna, tomaten och goudaosten. Min hjärna blev också lurad.
  Bra försök till att stilla begäret i alla fall!

  SvaraRadera