torsdag 20 januari 2011

Macarons del 2

Det roliga med macarons är att de kan smaksättas på alla möjliga vis, det är i princip fantasin som sätter gränserna. Nu senast gjorde jag lingonmacarons och innan det har jag testat att göra jordgubb två gånger och lime. Grundreceptet är det samma oavsett, och de liknar något av en korsning mellan mandelbiskvi och maräng med smörkräm i mitten. Efter bilderna nedan så följer sedan ett regelrätt recept!

När jag gjorde jordgubbsmacarons så smaksatte jag locken med mortlat jordgubbsströssel. Till lime däremot gjorde jag en specialare och torkade rivet limeskal som jag sedan mortlade tillsammans med lite citronsyra. Ett experiment, men ett lyckat sådant!

Allt färgas sedan med lite hushållsfärg eller karamellfärg om man så vill, annars blir de bara beigea.

Äggvitorna ska vispas så hårda sen att man ska kunna vända bunken upp och ner utan att de rör sig. För bästa resultat ska äggvitorna vara rumstempererade, vilket de blir genom att exempelvis stå framme över natten.

Ett viktigt moment när man sedan har spritsat ut macaronsen på plåten är att låta dem stå och vila i en timme ungefär innan de gräddas, så att de sätter sig. Annars kan de spricka, och det vill man ju inte!

Sedan smaksätts smörkrämen. Till jordgubb använde jag vanlig jordgubbssylt. Viktigt att röra ut den ordentligt bara så att bitarna går sönder, annars fastnar de i spritsen. Till lime hade jag i nån skvätt limejuice och lite krossat fruktkött. Sen färg!

När locken sedan är gräddade och har svalnat så vänder man bara upp och ner på hälften, spritsar ut krämen och lägger försiktigt ihop halvorna, och voila!

Macarons!


Macaroner:
125 g finmald mandel
225 g florsocker
4 normalstora äggvitor (125 g sammanlagt)
25 g socker
Karamellfärg

Smaksättare macaroner:
Jordgubbsmacarons, 3 msk jordgubbsströssel
Limemacarons, 1-2 msk torkat och rivet limeskal, 1 tsk citronsyra
Lingonmacarons, 2 msk jordgubbsströssel, 1 tsk citronsyra

Smörkräm:
2 msk flytande smör
Florsocker tills krämen blir fast
Karamellfärg

Smaksättare smörkräm:
Jordgubbsmacarons, 2 msk jordgubbssylt
Limemacarons, 2 msk limejuice, lite fruktkött
Lingonmacarons, 2 msk lingonsylt


Börja med att mäta upp 125 g mandelmjöl i en bunke. Sikta sedan ner florsockret för att undvika klumpar och blanda noga. Vispa sedan äggvitorna för sig. Äggvitorna bör vara rumstempererade och vispas i en absolut torr bunke för bästa resultat. Vispa tills vitorna är så hårda att det går att vända upp och ner på bunken utan att de rör sig. Krossa sedan jordgubbsströsslet eller den torra smaksättare du ska använda i en mortel tills det blir väldigt finkornigt. Blanda därefter smaksättaren med strösockret och rör försiktigt ner det i äggvitorna.

Därefter är det dags att blanda ihop mandelmjöls- och florsockerblandningen med äggvitorna. Börja med att försiktigt vända ner några matskedar av den torra blandningen och vänd försiktigt tills det är blandat. Sedan vänder du försiktigt ner resten av blandningen tills den är slät. När detta är klart häller du över smeten i en spritspåse. Ett smart tips är att ställa spritsen i ett stadigt glas, vik den nedtill så att spritsspetsen pekar uppåt och inte läcker, och fyll på med smeten i spritspåsen. Spritsa sedan ut rundlar ungefär stora som en femkrona på en plåt med bakplåtspapper på. Och låt vila en timme innan de gräddas. Sätt sen ugnen på 160 grader och grädda i 10-12 minuter. När du tagit ut dem, låt de vara kvar på bakplåtspappret och svalna, men du kan försiktigt dra bakplåtspappret av plåten och låta de stå på exempelvis diskbänken så svalnar de snabbare. Under tiden kan du röra ihop smörkrämen. Tänk på att mosa bärbitar så att den rinner smidigt genom spritsen, men att inte göra själva krämen för lös så att den rinner av macaronerna. Lossa sedan macaronerna från bakplåtspappret och vänd varannan upp och ner. Spritsa på den plana sidan och lägg sedan försiktigt ihop dem och du har dina macarons! Håller sig sedan i tätslutande burk i kylskåp ungefär tio dagar. Förutom om man är gift med min man, då behöver man inte ens tänka på tätslutande burk. Lycka till!

6 kommentarer :

 1. Fina bilder. Man blir baksugen. Eller i alla fall sugen... ;)

  SvaraRadera
 2. Johanna, du är som en övermänniska som är bra på allt! Hur gör du? ;-)

  SvaraRadera
 3. Gud vad härligt färgglatt och pyssligt det ser ut. Jag är jättesugen på att lära mig baka whoopie pies som ska vara nästa generations macaron. Fast eersom jag inte är så bakig av mig överhuvudtaget kanske jag ska börja med nåt enklare först... :)

  SvaraRadera
 4. Tack Johanna! Nu blir det macarons a la Johanna snart!

  SvaraRadera
 5. Ellinor: Tack! Jag får väl ha en macaronstävling där man kan vinna lite macarons snart annars ;-)

  Amanda: Det kan jag försäkra dig om att jag inte är ;-D

  Killmamman: Whoopie pies? Måste googlas! ;-)

  Kadri: Det var så lite så! Lyyycka till!!!

  SvaraRadera