tisdag 25 januari 2011

Läsarna bestämmer - 10 random things about me...

På Linns uppmaning ska jag skriva något utifrån de här tio punkterna av saker som ni förmodligen inte visste om mig. Uppenbarligen så vet dock Linn dessa saker om mig. Kan ju i och för sig vara för att hon är en av mina bästa vänner. Och låt mig säga, jag vet en hel del om henne också. Men den här gången kommer hon undan, och det är jag som sitter på kroken. Så nu kör vi. De här tio sakerna visste ni nog inte om mig.

1. Jag nyser när jag äter mörk choklad
Ja vad ska jag säga? Rubriken säger allt. Äter jag mörk choklad, alltså choklad med högre cacaohalt än runt 50 procent så nyser jag. Alltid. Japp, varje gång. Vet inte varför? Det började när jag var runt femton, sexton år. Mina systrar gör det också, men inte min bror. Till och med så att jag nyser om jag äter en mörk Polly, men inte om jag äter en ljus. Märkligt det där.


2. Jag svimmar när jag är stressad
Ja jag svimmar ibland. Kanske nån gång per år. Ibland bara en. Och oftast relaterat till stress. Stress eller om det är tjafsigt. Folk som bråkar med varandra eller med mig. Då är det tack och hej. Någon drar ur kontakten och jag ställer till en scen. Jag hör nästan alltid allt som sägs runt omkring mig, men kan inte svara och inte öppna ögonen. Tänker alltid att alla som blir uppjagade bara ska lugna ner sig och låta mig sova. Har undersökts för detta, men de hittade inget. Vissa, läses titelbestämmaren, tror dock att jag behöver träna lite mer. Och det kanske stämmer? Jag har aldrig gymmat i hela mitt liv. Första gången jag svimmade var jag nio år.

3. Jag är gift med en kurdisk prins
Japp! Så är det! Hans mor är prinsessa, dotter till stamhövdingen av en stor del av kurdistan. Han har väl runt 600.000 släktingar också. På riktigt. Har tänkt någon gång att vi borde be alla dem skicka oss tio kronor var. Det hade vart nåt det. Följdfrågor på detta? Nej, trodde inte det heller. I så fall får ni leta upp vår pressekreterare.


4. Jag har bestigit berg i ballerinaskor av guld
Till mitt försvar så var det en oplanerad bergsbestigning. Vi skulle bara vandra runt i parken nedanför. Trodde jag. Men ja, jag har bestigit ett berg vid Döda Havet i pärlbroderade guldballerinor. De fick slängas när vi sen väl kom ner ifrån berget. De var då inte en gnutta guldfärgade längre och båda sulorna hade lossnat.


5. Jag kan ta en hel rulle film på myror i en bastu, på den tiden när man fortfarande använde rullar.
Det var faktiskt bara sju-åtta kort. Och myrorna går på en fönsterkarm vid duschen. Jag fotade deras siluetter. Väldigt konstnärliga bilder faktiskt. Kanske. Jag kan visa er någon gång så får ni avgöra själva. Så kan vi säga om det.


6. Jag har tjänat 400 spänn genom att dansa på sergels torg utklädd till super-woman
Min möhippa. Say no more. Tror jag drog in mest pengar till "Hips don't lie". Jag hade feeling på den låten.

7. Jag är del av ett 5-generations led
Japp, fem levande generationer i rätt nedstigande led. Längst ner har vi Dylan, sen jag, sen mamma, sen mormor och högst upp gammelmormor.

8. Jag har varit identitetslös i England
Nyförlovad och med huvudet bland molnen var jag på väg hem efter att ha hälsat på mannen i England och även tagit en liten tripp till Venedig. Jag var nog hög på kärlek för jag packade ner allt jag hade i ett och samma handbagage, mobil, plånbok, pass, ja allt. Stoppade det i väskförvaringen under bussen som skulle ta mig till flygplatsen, pussade min nyblivna fästman farväl och åkte iväg. Jag hade inget förutom kläder på mig i bussen och sov mesta delen av resan. Väl framme vid flygplatsen nån timme innan avresa så finns inte min väska att hämta ut ur utrymmet under bussen. Men det finns en liknande väska kvar när allt var tömt. I den låg gigantiska tantunderkläder, en necessär med massa olika piller och fula jeans. Absolut inte min väska med andra ord. Någon som gått av längs vägen hade tagit fel väska! Så jag hade varken pass, pengar eller mobil. Och var strandad utan id-handling. Ringde svenska ambassaden för att se om de kunde utfärda ett tillfälligt pass men eftersom de var fredag eftermiddag så hade de stängt för helgen och öppnade åter på måndag. Dessutom skulle jag behöva faxa personbevis från Sverige eftersom jag saknade id-handling. Och det skulle kunna ta en vecka minst att få allt i ordning. Jag fick inte lämna landet och Sverige fick inte ta emot mig. Som tur var så upptäckte tanten på måndagen att hon tagit fel väska, det tog henne alltså bara fyra dagar att inse att det var konstigt att jeansen blivit så små sen hon packa ner dem. Så på tisdagen återförenades jag äntligen med väskan och satt på ett plan hem samma kväll.

9. Jag vann min bröllopsresa på grund av att min kompis inte kunde hålla huvudet över vattenytan
De som läste min blogg redan 2008 kanske kommer ihåg att jag tävlade på nätet och vann vår bröllopsresa till Karibien. Om inte kan ni läsa om det här. Annars i korta drag. Min man jobbade ideellt utomlands vid tiden för vårt bröllop, och vi skulle inte ha råd att både ha en stor bröllopsfest med alla våra vänner och åka på vår drömsmekmånad. Så vi valde fest med vännerna trots att det kändes lite tråkigt att inte få den smekmånad som vi båda verkligen drömt om. Men eftersom mannen bodde utomlands då och bröllopsbesparingar hindrade mig från att åka och hälsa på honom så satt jag på kvällarna efter jobbet och sökte efter olika tävlingar på nätet där man kunde vinna resor, så att jag skulle kunna hälsa på honom. Drömsk och naiv. Men så dök bara en annan tävling upp med en resa till Karibien som pris via KLM Air France. Så jag bara, why not. De ville ha en video på sämsta semesterminnet, och jag hade bara tre videos i datorn vid det tillfället. Så jag la upp den ena. Fyra och en halv sekund lång. Visandes min vän Linns ögon som gnuggas febrilt då hon lyckats få svidande saltvatten i dem efter ett dopp i Döda Havet. Och den videon gick och vann hela skiten! Så jag tackar Linn än idag för att hon inte kunde hålla huvudet över vattenytan i världens saltaste hav. Och så tackar jag Jesus, för vi hade bett en bön också att vi på något vis skulle kunna få till en smekmånad också. Och vi fick vår drömsmekmånad, plus tiotusen kronor i fickpengar. Coolt va!?

10. Jag sydde min bröllopsklänning med hjälp av farmors gardiner
Jag sydde min egen bröllopsklänning av flera orsaker. Dels kunde jag inte hitta någon som satt som en smäck och kändes som mig. Dels var de som kändes bara okey alldeles för dyra för vår budget. Och sy kunde jag ju. Så jag gjorde slag i saken. När jag nästan var klar hade jag bara ett problem, och det var avslutet nedtill. Alla spetsar med fina kanter var både för smala och alldeles för dyra för att räcka till den kjol på klänningen som jag tänkt mig. Så en natt när jag sov över hos min farmor och låg i hennes vardagsrum på gästsängen och tittade ut genom fönstret så slog det mig. Gardinerna! De hade precis det vågiga avslut i kanterna som jag ville att min klänning skulle ha. Men själva gardinspetsen passade inte. Bara ytterkanterna. Så somnade jag. På morgonen när jag vaknade så tog jag en närmare titt, och jo men visst. Till och med exakt samma nyans av vitt som min övriga spets. Så jag frågade helt sonika min snälla och urgulliga farmor om jag inte kunde få klippa bort och sedan fålla ytterkanterna av hennes gardiner, och det fick jag minsann! Så nu vet ni! Fram tills nu en välbevarad hemlighet. Längst ner på min brudklänning finns farmors gardin. Men ni vet vad de säger. Nånting lånat, nånting fått, nånting gammalt och nånting blått.

Inte den som är längst ner i framkant, det är underkjolen som sticker fram här. Men den vågiga spetskanten lite över, som fortsätter bak i släpet...

5 kommentarer :

 1. Wow vilka grejer du varit med om! Och jag blir bara så impad av att du sydde din brudklänning själv och dessutom har haft dit lite gardiner! Fantastiskt kreativt!! Kul läsning! :)

  SvaraRadera
 2. Och glömde....den bröllopsbilden var nog den snyggaste jag set!! Bra gjort av Arash att hålla balanse där tycker jag =)

  SvaraRadera
 3. Haha, bra gjort Johanna! Nästa gång ska jag be dej skriva om alla pinsamma minnen...som kvarglömda saker på en toalett i Finaland till exempel ;) Men det tar vi som sagt en annan gång...

  SvaraRadera
 4. Tycker historien om bröllopsresan låter på tok för bra för att var sann! Fantastiskt! :D

  SvaraRadera
 5. Makena: Du är ju alldeles för söt! Tack för de fina orden!

  Linn: Tack för ett inspirerande förslag! Och det första jag tänkte om toaletten i Finland var bajs? Men sen kom jag på ;-P

  Sofie: Ja man kan tro det, men det är alldeles sant!

  SvaraRadera