torsdag 20 januari 2011

Macarons del 1

Att göra macarons kanske är lite pilligt, men dock inte så svårt som många tror. Det är väl det första momentet, mandelmjölet som gör det något mer avancerat, men inte svårt. Har du tur och springer på färdigt mandelmjöl i en bakhylla någonstans så knip det! Det är en direkt uppmaning! Bara köp det. För av någon märklig anledning är det väldigt svårt att få tag på, i alla fall i Svearike. Utomlands har jag hört att det är vanligare. Men här uppe i den karga norden får vi tydligen göra vårat eget. Och eftersom det är en av huvudingredienserna i macrons så börjar vi med det.

Till en sats macarons går det åt 125g mandelmjöl, så att skålla en vanlig påse sötmandel på ca 200g räcker, men jag brukar göra två påsar när jag ändå håller på. Efter att de har skållats och skalats så ska de torka ordentligt, exempelvis på bakplåtspapper över natten.

Mal sedan mandlarna i en mandelkvarn. Här använde jag en handkvarn, men har nu bytt till en bordskvarn då det går mycket snabbare och lättare. För att sedan mjölet ska bli tillräckligt fint så pressar jag det genom en sil av den typ som skymtar i bilden. Man får pressa en del och gnida runt det i silen, men sen är mandelmjölet klart!

En hushållsvåg är det allra bästa mätverktyget när man gör macarons, eftersom mandelmjölet kan vara olika kompakt och bli väldigt olika mängd i deciliter. Alla övriga vikter, mått och mängder kommer i receptet sen!

2 kommentarer :