onsdag 8 juni 2011

Q & A - svaren

Så! Då har jag äntligen svarat på era frågor! Skulle gjort det igår egentligen, och jag började, men efter en trevlig grillning hemma hos oss så rann resterande ork ur mig. The life of a pregnant woman. Men nya tag idag! Så här kommer svaren, rakt av. Jag har inte kategoriserat upp dem utan kör bara i den ordning frågorna har kommit in! Here we go!


Lorena:
Vad pysslade du med idag? Såg att mannen din la upp en bild på Instagram. Du sprayade bestick? Såg inte så bra. Blev nyfiken iaf :)
-Ja men precis! Jag spraymålade bestick! På bilden han la upp så grundade jag dem bara, men resultatet kommer på bloggen snart!


Amanda: 
Vad skoj! :) Jag har några frågor:

Har du någon favoritrestaurang i Uppsala att rekommendera?
-Haha! Kul att du fråga! Vi och våra vänner brukar klaga lite över detta, bristen på bra restauranger i Uppsala. Men jag tycker att Svenssons Taverna alltid gör ett bra jobb. Plock är trevligt i kategorin tapas då man kan beställa in massa smårätter och dela på, allt jag provade när jag var där var gott! Tilltugg kör samma koncept, har dock aldrig varit där, men bara hört bra om det! Vill man äta lite finare och gillar fisk så är ju Hambergs väldigt bra! Och hamburgarna på Bullit är inte dumma de heller!

Har du någonsin funderat på att starta en bloppis? Jag tror vi har samma storlek och har en del godbitar som jag har ögonen på. ;)
-Om jag har! Men jag är tyvärr rätt dålig på att rensa ur. Brukar snarare förvara oanvända saker i typ källaren och sen ta fram igen om ett tag. Men jag borde rensa mer än vad jag gör! Så ja, jag har funderat. Har faktiskt till och med gjort i ordning en bloppis-sida som jag inte lagt ut något på än, så tankarna finns ju uppenbarligen.

Vad är dina tips för att få ett äktenskap att fungera?
-Oj! Ja du. Jag tror inte att jag har tillräcklig livserfarenhet än för att svara på frågan generellt, men jag kan ju referera till vårat. Först och främst så tror jag styrkan i vårt äktenskap ligger i att det grundar sig på ett beslut. Beslutet att älska varandra och ta hand om varandra i med och motgång. Ett beslut som står fast även när känslor går upp och ner, för de gör dem! Men sen att prata och vara ärliga, släppa in varandra helt och dela både tuffare perioder och allt underbart. Vara äkta med varandra! Och framför allt, en sak jag själv försöker att tänka på, att inte ställa högre krav på min man än vad jag gör på mig själv, eller vill att han gör på mig. Och så göra roliga saker tillsammans! När jag läser igenom mitt svar så låter det nästan lite klyschigt, men det är väl för att många har kommit fram till samma sak. Och sen så tror jag att vår gemensamma tro betyder otroligt mycke för vårt äktenskap, vi har en väldigt fast grund att stå på gemensamt där.


Anna: 
Har du några tips eller råd inför förlossning? Något du kanske tänker på som du inte tänkte på förra gången?
-Först och främst så hade jag en väldigt bra förlossning med Dylan, så i grund och botten så hoppas jag nog mest bara på att denna ska bli lika bra! Så jag tänker nog mycke samma som förra gången, att gå in i den väldigt förbehållslöst. Att jag kommer att klara det. Att försöka slappna av och jobba med kroppen, för den vet vad den gör. Och att lyssna på barnmorskorna som har gjort det här så många gånger förut. Att vara fokuserad och göra mitt bästa. Och så fick jag ett råd av en som fött fyra barn, som låter väldigt märkligt när man hör det, men som faktiskt hjälpte mig. Och det är att tänka att man ska blåsa ut ett ljus med krystningarna, knasigt jag vet. Snarare än att försöka pressa ut en vattenmelon. Vilket i och för sig egentligen är mer vad man gör. Men jag tror att det hjälpte mig att lägga rätt fokus i krystvärkarna, för det ska hjälpa en att inte spricka och jobba rätt, och jag sprack ingenting fast jag bara hade krystvärkar i trettio minuter. Men mest av allt, allt gott och lycka till!

Första tiden med bebis, vad ska man tänka på?
-Jag tyckte första tiden gick bra, och jag tänkte hela tiden bara på att behålla mitt lugn. Att försöka att inte stressa upp mig. Lugn. För jag tror bebisar känner av stress och oror, och det blir en negativ spiral. Sen att försöka få in lite rutin på amningen och inte amma så fort bebisen gråter. Se till att den håller sig rätt vaken när den väl ammar så att den äter bra, och sen våga bara bära och gunga den igenom vissa gråtperioder utan att ge bröstet, om du vet att den har ätit, har en torr blöja och inte vill sova. Bebisar gråter, ibland utan tydlig orsak. Men framför allt, att tänka extra på att försöka vara lugn. Cool. Och så vila!

Jag är idag på BF+10, så du kanske inte hinner svara :)
-Ja, förhoppningsvis så hinner jag inte svara! Lycka till!!!


Anonym: 
Vad har ni för förslag på namn till bebisen? Har ni namn från listan då ni fick Dylan eller är det bara "nya" namn som har kommit upp?
-Ja absolut har vi förslag! Både jag och min man tycker att det är väldigt roligt och fascinerande med namn och deras betydelser. Och eftersom vi inte visste kön med Dylan heller så hade vi både ett namnförslag för om det blev en tjej, och ett för om det blev en kille. Men bara ett av varje faktiskt. Så det tjejförslaget har vi kvar ifall det blir en tjej denna gång. Killnamn har vi alltså ett par tre nya denna gång. Ett som jag bara för några dagar sedan så gott som bestämt mig för. Men, vi är ju två i frågan så vi får se. Dock håller jag nog förslagen lite hemliga, inte för att jag är rädd att någon ska härmas, men för att man ska känna sig fri att ändra sig fram och tillbaka innan det är spikat.

Har ni några husplaner?
-Om vi har! Vi längtar efter hus! Men, vi väntar in rätt tid för oss ekonomiskt och så. Kanske blir en bostadsrätt emellan, men drömmen är ju ett friköpt hus på en härlig tomt! Men det blir nog inte inom de närmaste åren. Men vi försöker sikta mot om en omkring fem år, plus minus. Framtiden får utvisa hur snart helt enkelt!

Vill du att barnen ska gå kristen skola?
-Det är faktiskt en sak vi funderar kring. Jag själv gick på en kristen skola, min man gjorde det inte. Det beror ju lite på vart man bor och sådär, vilka skolor det finns tillgång till. Men jag har på det stora hela bara positiva erfarenheter från min skolgång, och så länge man inte avskärmar sina barn till en enbart kristet influerad miljö så ser jag inga problem med det. Men viktigast för mig är att det är en bra skola där barnen trivs! Men jag vill fostra dem in i en kristen grundmoral och etik oavsett skola. Jag menar, jag själv är ju ingen humanist, jag är kristen i min livsåskådning, och det är vad jag kommer att föra vidare till mina barn.

Hur många barn önskar ni er?
-Haha! Ja du!  Ett barn i taget säger vi, men runt tre, fyra. Vem vet, kanske till och med fem? Haha! Vi har ingen spikad plan, som sagt vad, ett barn i taget.

Pratar din man något annat språk med Dylan?
-Vi tänkte det från början, i all fall tänkte vi försöka, men nej. Det skulle jag inte säga. Min man talar ju persiska annars, utöver svenskan. Själv förstår jag lite persiska, men talar det inte mer än enstaka ord och fraser, så det blir ju nästan uteslutande svenska.


Anonym: 
Hej! Undrar över dina vigselringar, såg en bild på dom förut men kunde inte hitta igen den på bloggen. Kan man se kortet igen? Otroligt fina ringar!
-Absolut! Klicka här så kommer du till inlägget!


Anonym: 
Har kollat efter inlägget där du skrev vad du tyckte om filmen "Black swan" men hittar inte tillbaks till det, så min fråga är alltså vad du tycker om den?
-Haha! Jag har faktiskt aldrig sett den filmen! Så det inlägget finns nog inte.


Smäm: 
Om du fick göra ett gästspel i en tv-serie, vilken skulle du välja?
-Oooh! Svårt! Alltså, det står mellan en realityserie och en fiction. Det vill säga, antingen som mig själv i Projekt Runway, det har jag alltid tyckte vore sjukt kul att vara med i! Annars, Mad Men. Som en egen karaktär då, inte en befintlig. Jag svarar båda!


Lotta:
Var det planerat att få barn så tätt?
-Ja typ. Alltså, vi visste att vi kunde bli med barn igen, men sen kan man ju aldrig beställa barn. Men med i beräkningarna att det kunde bli så tätt, det var det! Och vi har alltid tänkt ganska tätt mellan de två första, så vi är så glada även om mycke jobb ligger framför!

Hur många barn tror du ni vill ha ungefär?
-Det svarade jag på lite högre upp. Så titta där bara!

Hur ser ditt liv ut som tio år?
-Om tio år. Då har vi minst två barn, de äldsta om vi har fler, i mellanstadieålder. Jag och mannen ska båda fylla 36 år och förhoppningsvis bor vi i ett hus! Jag jobbar som egen företagare och kan förhoppningsvis bidra till hushållskassan med något jag enbart sysslar med på fritiden nu. Och så bloggar jag fortfarande såklart, är engagerad i vår församling på något sätt och spenderar resten av min tid med vårt hem och familjen.

Blev du förvånad när din man friade eller hade ni planerat att gifta er redan innan?
-Jag blev förvånad! Klart vi hade pratat om att vi ville gifta oss, men jag visste inte om han var så säker så att han skulle fria. Sen hade han planerat det så otroligt fint och bra! Han bodde och jobbade i Birmingham i England då för ett tag, och jag skulle hälsa på honom. Han sa att han skulle ha ganska mycke att göra på jobbet, men att vi i alla fall skulle ha kvällarna för oss själva, men i själva verket var han helt ledig och hade planerat kanonmysiga dagar för oss i London. Sen, när jag trodde att vi skulle åka till Birmingham och han skulle börja jobba igen så berätta han för mig att vi skulle flyga till Venedig om några timmar. Och för att göra en lång historia kort, så friade han där på en bro över en kanal under en stjärnklar himmel med kyrkklockor klämtande i bakgrunden.


Tusen tack alla för de fina frågorna, jag har svarat så gott jag kan! Det här får vi göra om nån gång!

7 kommentarer :

 1. Lipar lite över frieriberättelsen.

  SvaraRadera
 2. att inte amma så fort bebisen gråter är tvärtemot vad man lär ut nu för tiden. att ge bröstet gör barnet lugnt och man slipper gråtperioder, för gråtperioder har inga friska barn.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker krysttricket lät riktigt bra. Tror man lägger mer kraft nedåt mot bäckenbotten, vilket kanske blir för kraftligt med fokus för långt bak liksom om man krystar på vanligt sätt, men att kraften hamnar mer inåt om man tänker som att blåsa ut ett ljus/blåsa upp ballong/magstöd typ. Nu har jag ingen egen erfarenhet och kommer tyvärr inte få det heller eftersom jag p.g.a. mina förlamningsskador et.c. snittades vid min förlossning och kommer snittas igen om jag får fler barn vilket jag hoppas på. Men det låter mycket vettigt som sagt!

  Ang. anonyms kommentar om amning så tror jag det viktigaste är att man gör vad som funkar för sitt barn. Så länge det funkar med mer schemalagd amning för barnet och man trivs bäst med det själv så går det nog bra. Jag har kört på rekommendationerna och friammat hela tiden från 0 till 6 månader och sedan schemalagt mer när vi började introducera vanlig mat. Men jag friammade faktiskt på natten ända tills det blev dags att trappa ut amningen helt och det har funkat superbra för oss. Samsovning har funkat super för min sömnkvalitet också. Med ev. framtida barn vill jag nog vara mindre bunden av kopplingen amning/sömn men i stort kommer jag köra på likadant förutsatt att det passar det barnet. För i efterhand kan jag säga att detta har fungerat bra för oss. Det "naturligaste" är nog om man tänker på hur det måste ha sett ut historiskt, att man bär barnet mot kroppen (läste att barn som bärs mot kroppen med fri brösttillgång i snitt äter några minuter varje kvart och gråter mindre än barn med mer fasta amningstider) på dagarna och samsover på nätterna samt att man ammar helt fritt och under i.a.f. ett par års tid. Men det fungerar ju inte så bra att göra så nu för tiden.

  Vill inte bli långrandigare än så där och det är inte meningen att starta någon debatt. Tvärtom vill jag bara säga att man nog kan få det att fungera bra även om man gör på olika sätt, förutsatt att man är lyhörd för barnet. :) (Så, t.ex. då att schemaläggning inte behöver fungera sämre och att man t.ex. inte nödvändigtvis får dålig nattsömn själv av att samsova utan att det kan vara tvärtom.)

  SvaraRadera
 4. Smäm: Den är faktiskt nästan värd att lipa över :-)

  Anonym: Friska barn har visst gråtperioder. Vem har sagt att de inte skulle ha det? Och nu snackar vi inte timmar i sträck alltså. Klart magen kan göra ont, vara spänd och så när allt sätter igång med matsmältningen, men de är ju inte sjuka barn bara för att de gråter. men alla får väl göra det som funkar för dem. Detta funkade super för oss!

  Ulrika: Krysttricket funkade verkligen! Men jag har ju aldrig fött barn utan, så jag vet ju inte skillnaden ;-)

  SvaraRadera
 5. Det där lät som ett filmfrieri!!! Fantastiskt!! <3 Och kul att du fick lära dig det där med ljuset, den metoden har jag med kört på. För det var väl inte jag som tipsade eller? *dåligt minne* hihi

  SvaraRadera
 6. Makena: Ja det kändes lite så, overkligt nästan. Fast samtidigt högst verkligt ;-) Och ljuset, nej jag hörde det i alla fall inte ifrån dig, men det kanske var du som tipsade tipsaren? Det var Ulla-Stina som delade detta med mig, så det är ju inte omöjligt att det kommer från dig :-)

  SvaraRadera
 7. Vad kul att du tog dig tid att svara så grundligt på frågorna! Jag får ta och fortsätta vänta på den där bloppisen. ;)

  SvaraRadera