söndag 12 juni 2011

En liten håruppsättningstutorial

Efter önskemål så kommer här en liten tutorial, eller steg för steg förklaring om man så vill, på hur man kan göra en uppsättning. Modell fick fina Rebecka vara, som jag satte upp håret på i tisdags när hon skulle på bankett. Och tillvägagångssättet är oftast grundläggande det samma, även om slutresultatet ofta ser lite olika ut.

Förutom hårspray och några kartor hårnålar så är de här mina bästa vänner när jag sätter upp hår. En utredningsborste utan piggar med bara borst, en tupperingskam och lite löshår. Oftast använder jag mig av en så kallad pony som syns på bilden. En tofs löshår helt enkelt. Färgen är inte så jättenoga, då jag oftast döljer löshåret under det egna håret, men jag försöker ändå att hålla mig ganska så nära.

Jag brukar börja med att locka håret med fokus på topparna, oavsett om det ska vara lockigt sen eller inte. Det gör jag bara för att lockade toppar är så mycke lättare att sätta upp än raka, och spretar inte. När jag gjort det så tupperar jag håret från hårbotten och några centimeter ut, för att få lyft och bättre fästgrund för hårnålarna sen. Efter det så gör jag en liten tofs ungefär mitt bak på huvudet, högt upp som på bilden. Den tofsen får sen tjäna som knopp att hänga löshårstofsen på. Som bilden också visar.

När jag sedan fäst löshårstofsen så brukar jag dela upp den i tre slingor och börja med att bygga upp en lagom bulle och fästa upp löshåret med hjälp av hårnålar. Jag bakar också in lite av det egna håret runt omkring, och tofsen av det egna håret som löshåret hänger på. Placeringen och formen på bullen bygger du som du sedan vill att placeringen och formen på uppsättningen ska vara. Hög eller låg, centrerad eller på sniskan.

Sen, när löshåret är uppsatt så börjar jag med att täcka löshårsbullen med det egna håret. Då använder jag mig av utredningsborsten för att få en slät yta, utan att borsta ur tupperingen under. Och det är ju nu när du sätter upp det egna håret som du bestämmer hur frisyren ska se ut. Ska det vara lockigt så lockar du helt enkelt nu innan du täcker löshåret. Den här gången skulle det vara en halvuppsatt frisyr.

Och här är resultatet! Vill ni se hur det såg ut framifrån så kan ni klicka här, med det är inte min bild och jag har inte frågat om lov så jag lägger inte upp den här, men jag länkar. Och som sagt vad, grunden är nästan alltid den samma när jag sätter upp hår, och så bygger man bara vidare olika, beroende på hur man vill att resultatet ska se ut! Har ni frågor så känn er fria att ställa dem! Hoppas det var till någon hjälp eller inspiration!

8 kommentarer :

 1. Wow, otroligt fin frisyr! Vad duktig du är. Gillar din blogg, den är verkligen min favorit blogg. =)

  SvaraRadera
 2. tack tack!
  m å s t e försöka mig på det här snarast! bara inhandla löshår först :) och typ ett par extra armar...

  SvaraRadera
 3. Oj så fint!! Du kan du! Vi ska ju på bröllop på lördag, tänk om man kunde fixa ngt fint i håret då...var köper man löshår och utredningsborste? Frisören?

  SvaraRadera
 4. Du är en sann inspiration, Johanna! :-) Det är alltid lika intressant och spännande att läsa din blogg. Din blogg är min favorit. Forsätt så! Önskar dig all lycka och framgång som livet har att erbjuda.

  SvaraRadera
 5. Anonym: Tack! Det var gulligt sagt!

  Anna: Ja extra armar eller bakifrånspegel är ett måste!

  Makena: Jag har köpt allt mitt löshår på en affär som heter Taj Mahal på Drottninggatan i Stockholm. Utredningsborsten är från Åhlens! Men jag ska akutgöra en bruduppsättning på lördag, så jag ska faktiskt se om jag kan hitta något på en sån där Afro-salong i Uppsala. Finns en på Kungsgatan tror jag, de skulle också kunna ha. Lycka till!

  G: Tack! Det värmde!

  SvaraRadera
 6. Åh gud så snyggt! Hon ser ut som en prinsessa. Den frisyren hade jag velat ha när jag gifter mig:)

  SvaraRadera
 7. Riktigt snyggt! Blev helt till mig när jag fick se Rebeckas frisyr på banketten!

  SvaraRadera
 8. Verkligen jättefint!! Men fattar fortfarande inte hur man får det så jämn o fint efteråt ;)

  SvaraRadera