torsdag 22 december 2011

Saffranscheesecake


För ett tag sedan så blev vi bjudna på saffranscheesecake hemma hos ett par fina vänner till oss. Jag höll på att smälla av, så god var den! På pepparkaksbotten dessutom, en riktig tiopoängare! Så det var ju inte för utan att jag var tvungen att testa att baka en själv. Speciellt som jag aldrig lyckats med cheesecake förut. Men nu förstår jag varför. Jag har bara testat kalla recept med gelatin, alltså inte ugnsbakade. Jag var så pass dum att jag trodde ugnsbakade serverades varma och jag ville ju ha kall cheesecake. Men nu vet jag bättre! Så jag tänkte dela med mig av receptet, passar utmärkt till glögg!

8-10 BITAR

Botten:
75 g smör
200 g pepparkakor, gärna fullkorn

Fyllning:
4 ägg
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
600 g färskost, typ Philadelphia
1/2 g (1 paket) saffran
saft och rivet skal av 1 citron

Glace:
3 dl crème fraiche
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret. Krossa pepparkakorna lätt och kör i matberedare. Häll ner smöret och blanda till en jämn smulmassa. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 24-26 cm i diameter. Tryck ut smulmassan i formen. Sätt ugnen på 175 grader. Låt formen stå i kylen under tiden som du blandar samman smeten.
   Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner mjölet. Mosa sedan ner färskosten, saffran, citronskal och -saft i smeten. Vispa tills smeten är slät. Häll i formen och grädda i ca 45 minuter eller tills smeten stelnat. Tiden är beroende av storleken på formen.
   Rör samman crème fraiche, socker och vaniljsocker. Ta ut kakan och bred ut glacen ovanpå den. Grädda i ytterligare 5 minuter. Låt kakan svalna helt innan den serveras.

Lycka till!

2 kommentarer :

  1. Låter riktigt gott! Måste prova! Kalla cheesecake kan ju göras utan gelatin med, de är godast tycker jag! Med Philadelphia och allt, men blir lite mer syrliga än de söta med gelatin och då behöver man inte ugnen heller :) bara frysa den i några timmar :)

    SvaraRadera
  2. Charlotte: Ja jag är verkligen en rookie i cheescake-världen! Men det kommer det bli ändring på framöver! Blev lite modfälld efter två dåliga gelantin-varianter, men har förstått nu att cheescake-världen är mycket större än så ;-)

    SvaraRadera