onsdag 28 april 2010

Tack Richard och Hanna!

När vi skulle få barn så var det såklart mycket man tänkte på. Allt som skulle köpas, ordnas med och förberedas inför den lilles ankomst. Jag hade fullt upp med barnvagnsletande, bilstolar och skötbord, men jag hade inte funderat så mycket över det där med amning och sömn. Jag tror att jag tänkte: "Men det bara funkar väl" och så tar vi det som det kommer. Men så fick vi boken "Baby Wise" hemskickad till oss av våra kära vänner Richard och Hanna som bor i England. Med deras varma rekommendationer. Först så tänkte jag nog typ: "Ja, ja. Jag kan väl läsa den då, men är det verkligen nödvändigt att tänka på detta redan innan bebisen är född". Och så sköt jag upp det och läste den någon vecka innan Dylan föddes. Men när jag började läsa den förstod jag plötsligt att det där med amning och sömn kan vara en hel vetenskap! Och att det verkligen spelar roll att man har en plan!

Hos barnmorskan fick jag bara höra att: "Barnet talar om för dig när det är hungrigt". Och jo tjena, det gör det säkert. Men hur vet jag som nybliven mamma när barnet är hungrigt, bara skriker eller är trött? Då matar man ju hela tiden, som jag nu har förstått att många gör, så fort barnet gnyr och så blir amningen kaos och uttröttande. Mjölkproduktionen sviktar och barnet blir oroligt och sover oregelbundet. Å andra sidan så lär den gamla skolan ut att mata på schemalagda orubbliga tider. Detta är ju inte heller ideellt då alla barn, och alla mammors mjölkproduktion för den delen med, är olika. Men bokens teori pekar på en mellanväg. Där föräldern bestämmer med hjälp av klockan och barnets signaler. En avvägning. Lagom tid har passerat och barnet visar hungertecken. Men framför allt, för att slippa oregelbundenheten, se till att barnet äter sig mätt! Hål det vaket och stimulera det så att det äter tills det är nöjt. Då behöver man inte oroa sig för att det är hungrigt tio minuter senare. Och så länge det ökar i vikt som det ska och bajsar bra, så behöver man verkligen inte oroa sig.

Så detta följde vi med Dylan. Och boken säger att om man får in rutinerna, äta, vaken, sova. Äta vaken, sova så kommer barnet att sova regelbundet och hela nätter från omkring åtta veckors ålder. Och det har Dylan gjort! Redan från vecka sju så sov han hela natten! Ammas vid ca 23.00 och vaknar ca klockan 7.00. Han går som en klocka, och är superglad och nöjd så gott som hela tiden! Klart han kan grina till ibland, men då är det förmodligen dags för hans tupplur i nio fall av tio. Så tack kära Richard och Hanna för boken! Jag rekommenderar den varmt vidare!

Baby Wise - Gary Ezzo & Robert Bucknam

12 kommentarer :

 1. Så herlig da:) vi har faktisk kjørt samme greia vi, uten å ha lest boken, og erika har sovet hele natten fra hun var ca en måned - fantastisk! Nå har vi faktisk klart å legge henne tidligere, så nå sover hun fra ca 20.30-06.30! Deilig!!! Og enig
  med deg at de forandrer seg fort og vokser i vei, disse nydelige babyene våre:)

  SvaraRadera
 2. Jaha, men här kom det ju :-) Nästa gång läser jag i rätt ordning! (se min kommentar under Dylan Update...)

  SvaraRadera
 3. Anna: Ja men visst är det skönt när det funkar!

  Grommis: Ja men verkligen deilig!!! Att Dylan inte kommer i säng förens 23.00 är nog för att jag och pappan är såna nattugglor ;-) Borde kanske börja skärpa oss där, ehum ehum, men nu senaste veckan har han sovit till närmare 8.00, käkat och sen somnat om igen! Som värsta tonåringen! Så snacka om att våra små nydelige babys växer upp! ;-)

  SvaraRadera
 4. Sandra: Jag såg din förra kommentar! Bara fråga om det var något annat du undra!

  SvaraRadera
 5. Hej Jo, du verkar ha hittat ett vinnande koncept. Min son vill fortfarande äta ett par ggr per natt, annars har vi väl fått in någon sorts rutiner. Har du lust att skriva lite hur han sover/äter på dagen/kvällen? Kanske kan det ge mig lite tips. Tack på förhand!

  SvaraRadera
 6. Wow! Låter ju helt fantastiskt! Tänk att jag aldrig stött på den boken...hm! Men nu är de stora och sover iaf! ;-)

  /Maria (Anthons fru)

  SvaraRadera
 7. Cissi: Nu när han är 11 veckor ser dagarna ut nåt sånt här. Han vaknar runt 7.30 och äter. Ofta somnar han om efter det och sover till typ 10.00, sen är han vaken ca två timmar tills han äter igen runt 11.30. Alternativt att han är vaken till 10.00 och istället sover då till 11.30. Men efter lunchamningen följer han mönstret vaken ca 1,5-2h och sover 1,5-2h. Så han äter ca var 3-4h, och är då vaken hälften och sover hälften av tiden som går mellan amningarna. Tills han äter sista gången vid 23.00 och sen sover för natten.

  Makena: Jo men det är jätteskönt!!! Kul att du bloggar också, det visste jag inte! och som sagt va, de sover så jag tror man överlever utan boken också ;-) Men för mig var det väldigt skönt!

  SvaraRadera
 8. Hej igen Jo, tack för svaren. Min kille är också 11 veckor och vi har också fått in ngn sorts rutin äta, vaken, sova. Problemet är att dagtid sover han så korta stunder, ca 30 min och gången och äter också oftare. Han somnar aldrig av sig själv utan måste vaggas till sömns och sova i min famn. På kvällen vid ca 21.30 somnar han när han ammats. Somnar din son av sig själv i spjälsäng (eller där han sover) alt. babysitter? Har du några tips i så fall hur ni får honom att somna av sig själv? Tack på förhand, alltid skönt att bolla med någon som har barn i samma ålder. Cissi

  SvaraRadera
 9. Cissi: Oj, det är ju säkert väldigt individuellt, från barn till barn. Men om dagarna så försöker jag se till att han är vaken helst minst en och en halv timme räknat från det att han började äta. Exempelvis ammar jag honom vid 14.00 så somnar han vid 15.30. När han då somnar så är han ofta tillräckligt trött för att sova i också minst en och en halv timme, alltså då vakna vid 17.00 och så äta igen. För mig har det viktiga också varit att verkligen se till att han äter ordentligt! Så länge och så mycke som möjligt vid varje amning. Så att han nästan dåsar av. Efter amningen brukar jag byta på honom för att han ska vakna till lite, och busa och gosa lite med honom, sen brukar han sitta ett tag i babysittern medans jag grejar runt. Sen när han börjar bli sömnig så ger jag honom nappen. Han har somnat i sin babysitter, men jag har börjat lägga honom i sängen nu när han börjar bli trött för jag tycker att han sover djupare och bättre där. Det blir nog lite psykologiskt för honom tror jag, säng lika med sova. Så när han börjar låta lite trött, så gott som alltid exakt rätt i tiden, så brukar jag ge honom nappen, bära honom liggandes på sidan mage mot mage med mig tills han känns tillräckligt pömsig för att somna när jag lägger ner honom. Så lägger jag ner honom i hans korg och så somnar han oftast inom en minut. Spottar han ut nappen och börjar gny lite brukar jag stoppa in den igen och så brukar han somna. Hoppas det var till någon hjälp!

  SvaraRadera
 10. JO...You're very welcome! We're still using it, it's a kickass book!

  SvaraRadera
 11. Vilken bra reklam för denna fantastiska bok! Vi har ju också tillämpat den och Noelle sov hela natten 22-06 från vecka 10 (lite sämre än Dylan, men ändå.. ;) Hon är nu ett år och sover fortfarande som en prinsessa (självklart händer det att hon vaknar någon gång ibland av olika skäl, men grundläggande sover hon perfekt). Tack för BabyWise! Jag vill även tipsa om en fantastisk amerikansk bloggerska som har tusentals (!) bra tips på hur man tillämpar boken och en hel del andra bra böcker - babywisemom.blogspot.com! I högerspalten under Blog Labels finns olika teman som man kan läsa om. Hon är verkligen en supermamma. :)

  SvaraRadera