fredag 27 juni 2014

New kitchen table

Så var det då äntligen klart och på plats, vårt nya köksbord! Och jag är väldigt nöjd. Mer plats än tidigare, och ett mer rejält bord som faktiskt inte blir fult av lite jack och hugg med gaffeln. Ja vi har familjemedlemmar som gör sådant. Snarare bidrar det nu mer till charmen. Nedan följer en liten beskrivning av vad jag har gjort med det.

Bordet var ett lite äldre hårt lackat och gulnat furubord. Jag slipade ner det, mest noggrann var jag med skivan, benen såg jag till att de i alla fall var mattslipade överallt. Lite nerslipad lack fick vara kvar lite här och där. På bilden är det slipat, har tyvärr ingen bild innan det, men det var mer gult och blankt då. Jag slipade utomhus så luras inte av bilden, jag är bara lite petig och gick på det lite till innan det var dags att behandla det.

På den här bilden så har det först fått ett lager vitt dekorvax av märket Osmo. Samma som jag använde till förra bordet. Då lyste fortfarande det gula igenom lite och jag ville ha en mer lite mer täckande effekt, även om det fortfarande skulle vara transparent. Sen ville jag inte att det skulle se så "perfekt" nygjort ut heller. Så jag gick över det med grå bets som jag speciellt jobbade in i springor och jack med en trasa.

Till sist gick jag över det med ett lager dekorvax igen. Denna gång hade jag blandat vitt med lite av färgen lera för att få en ljusgrå ton. Jag jobbade in även vaxet med trasa för att få en mer naturlig look och inte penslad.

Svårt att fånga exakt på bild såklart, men den här bilden visar ganska bra hur ytan blev. Och till sist gick jag över det med matt ofärgad hårdvaxolja för att skydda det och göra det mer lättavtorkat.

Så såhär blev det, och jag är så nöjd!

English: Our new kitchen table, and what I did to get it the way I wanted it to look. After I'd sanded the table down I went over it with white wax from Osmo. Then to get a little more rustic look I went over it with some grey wood stain. I used a rag to apply it. Then i added a second coat of coloured wax, this time i mixed white and grey. I used a rag to apply this coat of wax as well, to get a more worked, patinated look and not so "freshly painted". Finally I covered the table in hard wax oil, also from Osmo, to protect the surface and make it easier to clean. This too applied with rag. I'm very happy with the result!

2 kommentarer :

  1. Verkligen så snyggt! Blir sugen på att fixa till bordet här hemma. En fråga bara, vad var det för grå bets du använde mellan strykningarnas med dekorvax? Mvh, Anna H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Den grå betsen är av märket Lady från Jotun och färgen är "drivved". Lycka till!

      Radera