lördag 28 juni 2014

There's real people living here.


Oftast när jag lägger upp bilder på mitt hem på bloggen eller på Instagram så vill jag ju städa till det lite, och piffa till det lite grann. Naturligtvis! För är man ute efter att skapa inspirerande bilder så är nog de allra flesta rörande överens om att stök inte är speciellt inspirerande. Och då menar jag inte en stylad "messy bed" utan leksaker överallt. Tvätt på tork. Disk i travar. Eller viktiga papper, räkningar och reklam i en salig röra på köksbordet. Ja ni vet, stök. Sådant som man får nog av bara genom att titta runt omkring sig de flesta dagar. Och visst, jag har lagt upp bild på mig själv i gårdagens smink framför ett diskberg på Instagram, den till och med kommer upp om man googlar på mitt namn. Men bland dem jag följer och mig själv så hör det ju verkligen till ovanligheten, och det gör mig inget. Som sagt vad, stök har jag tillräckligt av i mitt liv ändå.

Men i avsnittet av poden Haket gästat av Frida Ramstedt från Trendenser så hade de en intressant diskussion om det där. Helt klart värt att lyssna på! De gjorde bland annat en intressant parallell till modefoto. Där är det ju vedertaget och allmän kännedom att de bilderna retuscheras och stylas till tänderna. Att det är ett team bakom och många arbetstimmar för varje snygg bild. Det har vi med åren lärt oss. Men däremot så har våra hjärnor inte riktigt förstått i vilken omfattning detta även gäller inredningsbilder. Både komersiellt och privat. För visst, varje vacker interiörbild på Instagram är ju inte stylad av ett proffs, även om det är av en duktig hobbystylist. Men likväl kan man ju välja att fota endast en vinkel av ett rum, en vägg eller bara en liten hörna. Och med det ge intrycket av att hela ens hem är på detta viset. Fast sanningen är att bakom ryggen på en så står allt fult man flyttat bort och kanske även ett par ungar som är sura på en för att man stängt av TV:n för att kunna fota den där hörnan utan störande färgglatt ljus. Ja det sista exemplet är taget ur real life.

Men bara man börjar fatta detta, att det är stylat, vinklat och redigerat för optimalt ljus, då kan man börja njuta av det på ett annat sätt tycker jag. Mer avslappnat. Bara man förstår det som egentligen är så självklart, att alla, ja jag sa ALLA, har stök hemma. Någonstans. Om så än bara i en byrålåda. Men dem människorna finns det max tolv, tretton stycken av på hela jorden. Lovar. Men då kan man släppa "jag måste också pressen", ha kul med inredning, fota de bitar man är nöjd med och känna sig nöjd med dem.

Ps. Ja mina barn har pyjamas på sig på bilden, och ja, bilden är tagen en bit efter lunch. C'est la vie!


English: This post contains a lot of thoughts around the fact that we have accepted that fashion photography is heavily edited an styled to the maximum, but we tend to forget that home and interior design pictures are too. Or they just show us an angle, or a corner. And behind the back of the photographer there can be chaos, or two stylist standing ready to fluff every pillow. But when we grasp this, we can have a healthier and more relaxed relationship with interior design. And have fun with it. Cause everybody has a mess somewhere in their home, even the one, you know, the one that posts all those pretty pictures on Instagram. Yes, it's true. Huge mess! Remember where you heard it first.

Ps. Yes my kids are wearing PJ's and the picture is taken a while after lunch. But, c'est la vie!

4 kommentarer :

 1. Härligt att du lyssnade och kul att du håller med i resonemanget. Jag blir så ledsen i hjärtat när jag får läsarmail och frågor från personer som vrider sig dubbla för att de inte kan få till det perfekta hemmet. men det finns ju inte. Lika lite som en supermodell ser ut som "sig själv" på morgonen, gör ju "det perfekta hemmet" om man bara zoomar ut lite från det fixade och fotade området :)

  SvaraRadera
 2. Fast jag måste säga att jag tycker din "ostylade" bild är alldeles alldeles perfekt i sig :) Vilka söta knoddar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag blev så hjärtans glad när jag hörde er prata om det här ämnet. För jag har flera vänner och bekanta som känner precis så. Förut gjorde jag också det, och jag behöver fortfarande påminna mig om detta konstant! Men sen jag fick småbarn så har jag omfamnat min bohemiska sida mer, och har en mer avslappnad inställning till det hela ;) Tack för den fina komplimangen också :)

   Radera
 3. Men Daisy <3<3 Hon är ju för söt!! Och Dylan också såklart :) Lyssnade nu också bara för det.

  SvaraRadera