onsdag 27 juni 2012

Systemkamera - Hjälp mig!


I dagsläget så har jag en Canon G11 som jag trivs väldigt bra ihop med. Den är kompakt, men har en hel del av de funktioner som en systemkamera har. Minus en. Den har ett fast objektiv med brännvidd på 28mm-138mm. Jag skulle vilja kunna få fram mer skärpdjup. På macron är den helt suverän, jag klagar inte! Och ska man bara fota helheter och miljö funkar den fint med. Och man kan fuska fram lite skärpdjup genom att zooma in lite och ta fokus nära. Men det blir inte samma sak. Så jag blir mer och mer sugen på en systemkamera.

Men där har jag så gott som noll koll! Den enda systemkamera jag ägt är en analog Canon A1 som ni ser på bilden. Från slutet av 70-talet, så förutom att jag kan funktioner så är jag helt lost på den digitala systemkamerafronten. Jag gillar Canon, men är inte låst till Canon. Jag vill att den ska vara smidig, annars kommer jag inte att orka använda den så mycket. Och de bästa bilderna är ju de man faktiskt tar! Ögonblicken, så den får inte vara så klumpig att jag missar dem. Den ska va smidig och snabb. Gärna ha en vridbar display, om systemkameror har det? Och klara lite ljus. Jag gillar inte blixt och fotar alltid utan i den mån jag kan. Tycker faktiskt att G11 är väldigt bra på att ha skarpa, inte brusiga bilder, även med lågt ljusintag. Ställbar slutartid är också nice. Så det var väl det!  Hjälp mig nu! Vad är era bästa systemkameratips! Vilka gillar ni, vilka dissar ni? Vilket objektiv gillar ni till? Det brinner inte i knutarna, jag ska inte köpa en imorgon, men ändå. Otroligt tacksam för era tips!

3 kommentarer :

 1. Jag själv har en Canon EOS 450D som jag trivs väldigt bra med. Det objektiv jag använder mest är mitt EFS 18-200mm.

  Min väninna har Canon EOS 600D och den är blev jag oxå väldigt sugen på när jag provade den. =)

  SvaraRadera
 2. Jag har precis uppdaterat min fem år gamla Canon 400D till en 60D. Kostar en del och har inte hunnit prova dem men den får väldigt bra kritik.. Främst är de att jag längtat efter att filma som fick mig att vilja byta kamera. Sen gick min sönder lämpligt nog :P Men ett bra budgetval tycker jag är 550D. Eller ja budget och budget... Men mycket kamera för pengarna... Dock så är inte kamerahuset alltid viktigast utan just objektiven. Dom har jag inte lagt så mycket pengar på tyvärr... Men jag är riktigt nöjd med 18-135 som typ alltid sitter på. Sen vid speciella tillfällen som porträtt, närbilder et.c. tar jag mitt 50/1.8 som har underbart ljus och man kan få mycket bra skärpedjup med.. Rekommenderas varmt och kostar bara 1000-lappen. :) Men sen, mitt främst tips när man inte vill använda blixt (I hate it..) så är det att köpa en blixt defuser se länken nedan... Då får ljuset från blixten men ljust och kan genom att välja färg få kallt eller varmt ljus.. En kanongrej för skitpengar :)

  http://www.tradera.com/3-color-pop-up-flash-diffuser-canon-nikon-sony-dslr-blixt-auktion_340868_158432150

  SvaraRadera
 3. Hej Johanna!

  Nu har jag tittat igenom din webshop, vad många fina saker! Ska nog göra lite affärer vid tillfälle. :-)

  Apropå kameror. Vi är nöjda med våra digitala systemkameror som används här hemma. En Canon EOS 30D och en Canon EOS 5D markII. Objektiv: Canon EF 50 F/1.4 resp Canon EF 24-70 F/2.8 L. Vill du testa/provfota någon så hojta till vetja.

  SvaraRadera