torsdag 5 januari 2012

Mississippi mud pie


Testade att baka en Mississippi mud pie i veckan, efter recept ur boken "Två systrars söta" som jag passande nog fått av just min söta syster. God blev den, även om utrymme för förbättring finns. Typ som att ha rätt mängd smör hemma nästa gång jag ska baka den så man slipper skarva med flytande. Men den var enkel att göra, inte svårare än att baka kladdkaka, men lite roligare. Här följer receptet!

200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

3 dl valfria hackade nötter
minimarshmallows till garnering
(eller stora klippta i mindre bitar)

Kolasås
50 g smör
1 1/2 dl farinsocker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
(eller så köper man färdig kolasås och ringlar över)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund bakform. Vispa smör och socker poröst och vispa sedan i äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smeten. Rör även ner de hackade nötterna.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter. Kakan ska fortfarande vara rätt kladdig i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och tryck försiktigt ner marshmallowsen i kakan medan den fortfarande är varm. Ytan spricker då och marshmallowsen hamnar i den varma smeten under. Akta fingrarna! Här stoppade jag sedan in kakan i ugnen i någon minut till, bara för att marshmallowsen skulle få lite färg, men det är ju en smaksak. Sen låter man kakan svalna helt innan serveringen. Kanterna och botten på kakan blir lite som ett pajskal som håller inne den lite kletigare smeten, därav namnet "pie" fast den bakas som en kaka. Lycka till!

3 kommentarer :