torsdag 30 augusti 2012

Renovering - Golvtankar

En sak vi verkligen måste bestämma oss för, och beställa och köpa snarast är golv! Som jag skrev i tidigare inlägg så är det ju i dagsläget en liten mix av olika golv i huset. Gul parkett, korkrutor, plastmatta och laminat. Och för att vara helt ärlig så är jag väl inte speciellt förtjust i varken kork, plastmatta eller laminat. Moderna laminatgolv kan ju vara fina, men i båda våra senaste hyresrätter har det varit laminat, och jag är rätt så less. 

Jag är sugen på riktigt trä! Det är något med laminat ändå som gör att man känner att det inte är just riktigt trä. Den här släta skarvfria ytan. Helst av allt skulle jag vilja ha plankgolv med lite space mellan brädorna, men det är väl mer snyggt än praktiskt. I alla fall städmässigt med småbarn. Och sedan är det ju svårt att lägga massiva trägolv då de ofta bygger en del på höjden. De brukar ju kunna vara en 20-25 mm tjocka, och sen ska man ha underskikt under det. 

Men, det finns ju lamellgolv. Dock är de ofta något dyrare, speciellt om man inte vill ha med flerstav utan med bara en tilja per planka. Alltså som ser ut som ett plankgolv, men är byggt som ett lamellgolv i tre lager. De kan ju oftast läggas mycket enklare också, med klickfunktion och blir bara omkring 14 mm höga. Dock är de flesta ändå omslipningsbara och ska räcka en hel livslängd. Så det lutar väl åt det i dagsläget. Trots att det rör sig om någon hundralapp mer per kvadrat. Man får ju ändå räkna med att det är enklare att lägga och underarbetet blir förmodligen inte lika dyrt heller. Eftersom huset står på en betongplatta så tror jag att det blir enklast så.

När det kommer till själva golvet så är det furu jag är sugen på. Ljust behandlat, har kollat på lite olika varianter. Dock skiljer sig priserna åt så drastiskt att vissa har jag bara fått släppa direkt. Dessutom har jag ett massivt golv som jag inte riktigt har kunnat släppa ändå. Men det finns faktiskt som 14 mm tjockt också. Men då är ju fortfarande frågan om underarbetet. Nåväl, här kommer några av alternativen:


Baseco - Antik vit
Det här golvet var väl det första jag föll för. Antik vit från Baseco. Det är strukturborstat så ådringens struktur framträder, det är alltså inte helt slätt i ytan. Det är sen vitpigmenterat och mattlackat och alltså klart för att användas. Det ser något vitare ut i verkligheten än på bild och den matta lacken gör det stryktåligt. Känns väldigt genuin tack vare att det inte är helt slätt utan har struktur, och det älskar jag! Detta är dock ett solitt trägolv, och här har jag fått lite olika bud. Enligt Äntligen Hemma och Martin Timell kan man lägga det flytande, alltså utan att skruva fast i underlaget, enligt han på golvfirman inte. Nu kan man såklart tänka att den senare vill sälja till underarbete och underlag. Men ändå, sen när utklassar Martin Timells åsikt en specialist? Problemet är då att det är betong underst, så att skruva ner i det blir inge bra. Så då måste man lägga träskiva under och sedan skruva ner golvet i den, och då kommer man ju upp ytterligare minst 10 mm. Och jag har fått ännu mer bud från olika håll i detta ärende, så ja, huvudbryn är total. Speciellt som det här golvet är billigare, ligger på mellan 350-450:- kvm, till skillnad från sitt konkurrerande alternativ som är...

Siljan - Romance structure


Lite svårt att se golven bra i dessa bilder, och se några skillnader, men de finns där. Framför allt så finns detta golv som lamellgolv, tunnare och mer lättlagt alltså. Men så ligger det på mellan 550-605:- kvm, alltså någon hundralapp dyrare per kvm än alternativet i massivt trä. Golvet är alltså ifrån Siljan och färgen som är aktuell heter Romance. Finns både som slätt och strukturborstat, massivt trägolv eller lamell. Bilderna visar den släta varianten, men jag är sugen på den strukturerade i samma färg. Golvens behandling är också en sak som skiljer dem åt. Medans Basecos är vitpigmenterat och sedan lackat är Siljans vitlutat, vitoljat och sedan vaxat. Jag har klämt och känt på båda i verkligheten, och nu är jag ju ingen expert men det lackade golvet från Baseco kändes på något vis tåligare. Siljans golv vart mer matt och det känns som att det kommer att kunna bli "skitigare". Men om det stämmer vet jag inte, det var bara så det kändes. Men man kan ju alltid dra på hårdvaxolja då. Så det lutar väl åt detta golv just nu. Men jag ska höra mig för lite mer. Sen måste vi bestämma oss! Ett annat golv som är fint är...

Tarkett - Epoque winter


Det är ett lamellgolv i ek med fasade kanter, så det ser ut som glesa plankor. Från Tarkett och finns i många färger, bland annat vitt. Men det är dyrt. Nästan 1000:- kvm. Sen tror jag att jag gillar de lite mer transparent behandlade golven bättre ändå. Och så undrar jag om gliporna ser sådär träfärgade ut i verkligheten? Annars ett bra alternativ till brädgolv. Men som sagt vad, lite för dyrt för min smak. Speciellt när man ska ha runt 80 kvm av det. Nej det står nog mellan de andra två, om inget mer nu dyker upp under 550:- kvm.

Alla bilder från leverantörernas hemsidor, utom de två översta på Siljan Romance Structure, de är från Sköna Hem.

2 kommentarer :

  1. Glömde hälsa vem det var i från i föregående inlägg. här kan du se bilder på mitt kök Instagram - veronciavester (#kök12)

    SvaraRadera
  2. Så mycket att sätta sig in i, beslut man inte vill ångra om ett år eller två, mycket jobb som ska göras. MEN så mycket glädje, spänning och förväntan! Lycka till!

    /Lina S

    SvaraRadera