torsdag 30 augusti 2012

Renovering - Planering

På måndag är det bara en vecka kvar tills vi får tillträde till nya huset! Så spännande! Tanken är sen att vi ska hinna med så mycket som möjligt av de renoveringar vi vill göra innan vi måste lämna vår nuvarande lägenhet i slutet av oktober. Så vi har ungefär sex veckor på oss, vilket innebär att vi inte kommer att hinna allt. Speciellt eftersom bara bänkskiva till köket ligger på minst runt sex veckors leveranstid. Grundläggande är det väl det här vi ska göra:

Golv
Det är ett enda lapptäcke av golv i huset just nu. I vardagsrummet typisk gulnad 70-tals parkett, i köket korkmatta i rutor från 70-talet och ljus laminat i själva matlagningsdelen. Sen ljus laminat i sovrummen och marmorerad plastmatta på vinden. Tanken är att vi ska lägga ett mer enhetligt golv, men mer om mina golvtankar i nästa inlägg.

Väggar
I dagsläget är det både tapet, målad tapet, och övermålad strukturtapet i en blandning. Färger är det också en blandning av. Här ska det bredspacklas och målas, en del lister bytas eller målas också. Och tak målas, även på vinden.

Kök
Eftersom det varken finns någon frys eller plats för frys inomhus idag så ska vi göra om i köket. Dessutom är inte hörnutrymmet utnyttjat heller utan igenbyggt med skåp. Så vi bygger ett nytt kök som vi redan har ritat i IKEA's ritprogram. Sedan så ska väggen till tvättstugan som ligger innanför köket flyttas lite också för att ge rum åt bland annat just frys. Så riva kök, flytta vägg, bygga kök och kakla. Sedan måste ju golvet läggas när väggen är flyttad, innan nya köket byggs.

Tvättstuga
Väggen ska ju flyttas som sagt då, och köket kommer att ta lite av utrymmet i tvättstugan, men det ska nog räcka ändå. Men för att flytta väggen måste vi flytta varmvattenberedaren som står alldeles intill väggen i fråga. Och gjuta ny golvbrunn eftersom det är en gammal som inte går att koppla tvättmaskin på. Så då blir det ju nya ytskikt där inne såklart sen också. Och så slänger vi ut energiboven till torkskåp som står där inne nu, och sätter in en torktumlare och en torkställning.

WC/ Dusch
Toaletten med dusch som har dörr vid entrén ska göras om. Den gjordes 2003 men våtrumsintyg eller dokumentation saknas och på besiktningen så misstänkte dem dåligt underarbete bland annat. Så vi tänker att det är bättre att göra den ordentligt nu, med intyg och garantier, när vi nu har råd. Bättre än att det händer något sen, när vi kanske inte har råd med en spontan badrumsrenovering. Men eftersom vi har två badrum i huset så kan det hända att vi sparar lite på att göra det här badrummet, ett par månader eller så, för vi står ju ändå inte utan badrum då även om vi har flyttat in. Men vi får se.

Utvändigt
En del panel på huset är dålig och måste bytas. Oklart nu om vi byter all eller bara vissa segment. Byter vi all kanske vi passar på att tilläggsisolera också. Men oavsett så målar vi huset sen när panelbytet är klart. Någon gång ska vi fixa altanen också, bygga ett nytt trädäck och farstukvist, men det blir eventuellt till våren.

Så det var väl det vi ska sätta igång med så snart nyckeln sitter i låset! Sitter med mycket förberedelser nu så att det ska gå så fort som möjligt sen när det väl är vårt. Känns helt galet! Och kommer nog inte att kännas helt verkligt heller, förens vi verkligen sätter igång då. Då känns nog trötta armar, snurrande skalle och färgstänk i håret väldigt verkligt.

3 kommentarer :

 1. Åh va spännande! Verkligen mycket som ska göras. Vi fixade golv och väggar i vår lägenhet, och är så glad över att vi gjorde det innan vi flyttade in, det blir så stökigt när man fixar.

  Jag ser fram mot att höra mer om hur det går, lycka tilL!

  SvaraRadera
 2. Otjena! Jag blir alldeles vimmelakntig av den dära listan! Hade en likande planering när vi flyttade till hus och dets dära badrummet med undermåligt underarbete (vi har nämligen oxå ett sådant... för många martin-timell-wannabees i farten) står fortfarande kvar på övervåningen och väntar tålmodigt, tre år senare :) Jag önskar er all glädje och styrka i husprojektet! Och kom ihåg att vad man inte hinner idag, kan man alltid göra imorrn :) kram!

  SvaraRadera
 3. Hoppas att du kommer att ha tid att blogga om renoveringen (med mycket bilder!), det skulle vara så roligt att hänga med på renoveringsresan! /En som gillar din blogg

  SvaraRadera