torsdag 10 juli 2014

In the garden

Jag har alltid tyckt att växter är roligt och spännande att hålla på med. Ända sedan jag som liten sparade alla möjliga frön från frukter, grönsaker och blommor, torkade dem och petade ner dem i mammas blomkrukor för att se vad som kom upp. När vi nu flyttade in i vårt hus hösten 2012 så upptäckte jag det jag redan misstänkte, att det minsann bor en liten trädgårdsnörd inom mig också. Trädgården vi fick med huset bestod nästan uteslutande av gräsmatta. En ganska ful, mossig och ogräsfylld gräsmatta med flera kala lerfläckar här och var. En igenväxt rabatt fanns det också längs ena gaveln och en liten vid altanen. Men det de bestod nästan av lika mycket gräs och ogräs som gräsmattan. På baksidan där den största delen av tomten ligger finns det tre äppelträd, några buskar och en tjock mossmatta med tistlar. Så vi fick lite att bita i! Första projektet blev att rensa rabatterna och se vad som kom upp. Vi har donat lite med gräsmattan också, bland annat sått igen de kala fläckarna och gödslat. Sen grävde jag även en ny rabatt längs altanens långsida. Och lite senare på sommaren så började jag anlägga en liten köksträdgård.

Så här är vår lilla köksträdgård nu. Inhyst i ett hörn av trädgården som ligger mot grannens ena gavel, vårat förråd och en liten utbyggnad som de har. Tidigare bestod det här hörnet av lera, mossa, gigantiska maskrosor och en ensam rabarber.

Jag började med att gräva ur hörnet och lägga markduk, för det var rejäla maskrosor som skulle komma upp igen snart och det fanns även kirskål. Och I hate kirskål, den får vara hur ätlig den vill. Sen ställde jag ut pallkragar som jag och min syster målat för att ha som odlingslådor. Dessa fylldes på med ris och löv i botten och så trädgårdsjord på det. Plintar grävdes också ner vid sidan för att hålla upp spaljéer av armeringsnät. Sen kom hösten och projektet gick i vila.

I år fyllde vi på med grus runt odlingslådorna, och sådde och planterade i dem. Vi mjukstartade lite i år och har inte maxat odlingen på något vis. Lite jordgubbar, plocksallad, mynta, gräslök, persilja, basilika och så lite snittblommor.

Det enda som planterades förra året var rabarbern som jag flyttade och delade på när jag grävde ur hörnan.


Sedan dess har jag även anlagt en perennrabatt längs med vår häck och gjort en liten plattsättning mitt i den med en liten sittgrupp på, för just där har vi kvällssol. Den rabatten kommer nog att visa sitt rätta jag först nästa år, och det är en av de sakerna jag verkligen gillar med trädgårdsarbete, det måste ta sin tid. Men mina blålila anemoner har i alla fall kikat upp redan i år!

En annan positiv överaskning var att den stympade klätterrosen som jag gav en spaljé i fjol blommar för första gången denna sommar. Och jag hade ingen aning om vad den hade för färg eller karaktär eftersom den var helt nerklippt till marken när vi flyttade in. Men den blommar nu med ljuvliga blekrosa fyllda rosor. Lycka!

Ingen aning vad den heter, men doftar gott det gör den också!

Här har mannen smygfotat mig när jag håller på med med en ny rabatt som ska kanta grusgången jag gjort bort till köksträdgården. Hit ska jag flytta en ljusrosa låg ros som växer vid fasaden nu, och kanta med lavendel är planen. Får se om jag hinner tänka om någon gång innan det är klart. Hur som helst så får jag visa lite före-bilder sen!


English: I'm in the process of transforming our weed covered muddy lawn to an actual garden, with flower beds and gravel paths. I've even planted a little kitchen garden. Before pictures will come.

KOMMENTERA

Skicka en kommentar