lördag 7 mars 2015

Nya köksstolar

Jag har varit sugen på att byta ut våra vita pinnstolar ett tag nu mot en samling udda stolar istället, efter att ha samlat på mig lite olika stolar ett tag nu. De ovan med röd galonsits frågade jag fräckt om jag kunde få en gång vid ett Blocket köp av lite andra saker. Och jag fick dem!

De två lackade öglanstolarna i varmböjd bok köpte jag för femtio kronor styck på Myrornas. Här har jag börjat slipa bort den gulnade lacken på den ena.

När jag slipat den trären så vitvaxade jag den med dekorvax och hårdvaxolja från Osmo. 

Jag blev väldigt nöjd med resultatet. Det var en del jobb med slipningen, och jag har fortfarande ena stolen kvar att göra. Men det blir ännu lättare när jag vet hur bra resultatet blir.

Stolarna med röd galonsits blev gråa och fick grå vaxad linneduk till sits. Vanligt tyg går bort då det de skulle bli fläckiga på en förmiddag hemma hos oss.

Det tredje stolsparet blev ett par äldre blålackerade stolar med fin patina. De var lite svajiga när jag köpte dem, men det är inte så svårt att limma till.

Som jag skrev i förra inlägget så fick även köksbordet sig en avslipning och lite ny hårdvaxolja. På bilden har den inte torkat än, därför ser den så glansig ut. Annars är den lika matt som underredet. Bordsskivan hade nämligen fått en ful fläck av en rostig metallskål som stått där över jul med blommor i. Rost ska man vara lite försiktig med har jag lärt mig nu, speciellt om det blir lite blött. Passade på att slipa fram lite mer av träets ådring när jag ändå höll på. Så nu återstår bara en böjträstol kvar att slipa och vaxa, sen är det här lilla projektet klart. För denna gång.

8 kommentarer :

 1. Jättefint med mixen trä, grått och blått!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vad fint du har det, jättetrevlig blogg, ursnygga stolar! :)
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så snällt! Glad jag blir :)

   Radera
 3. Googlade på siljan golv och kom till denna fina blogg! Funderar på att lägga in furugolv för det är så fint men tvekar pga alla nackdelar.. Hur har du upplevt dina golv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Alla golv får jack om man tappar något hårt i dem. Furu är något mjukare så det beror ju lite på vad för behov man har och vad man gillar. Vårt Siljan golv heter structure och har borstats ner för att få fram träets struktur, och det tycker jag gör att repor och märken syns mindre än på ett hårdare slätt golv. Men det gör det ju också det lite svårare att göra rent, men inte mycket. Med rätt medel. Jag vill ha ett golv som åldras vackert och ser fint och genuint ut fast det får patina. Så jag är helnöjd. Men det är ju en smaksak ;)

   Radera
 4. Jättefint golv! Ja, stolarna med för den delen. Är golvet behandlat med något speciellt. / j

  SvaraRadera
 5. Vart ju superfint!! :)
  Tänkte fråga dig hur du slipade stolarna? Var det med sandpapper för hand, maskin?

  Med vänlig hälsning
  Elin

  SvaraRadera