tisdag 27 augusti 2013

Möbelfix - Soffbord

Det har varit en hel del möbelfixande den senaste tiden! Vi har just satt in kakelugn och det har ställt till med en hel ommöbleringskarusell i huset! Vi har fram tills nyligen haft vår TV stående på en skorstensfri spriteldad liten spis. Den behövdes ju inte längre när vi nu satte i en riktig, så den sålde jag på blocket och köpte ett nytt, fast gammalt sideboard genom samma site och gjorde om. Kanske bloggar det sen också, allt finns på Instagram.

Nåväl, soffbordet som jag gjorde av lastpallar när vi bodde i lägenheten kändes som om det också behövde bytas. Barnen har ju blivit större, och Dylan har dille på att pilla in saker överallt, så även i springorna på det soffbordet. Dessutom låg det alltid packat med leksaker, vällingflaskor och drickamuggar under det, eftersom det var så lågt. Så jag fick rulla det åt sidan och städa och rensa hundra gånger i veckan. Tills jag fick nog, och sålde det. Vi ville ha något som kom upp lite från golvet och var stadigt, och då hittade jag det här bordet i indo-stil, också på Blocket. Man kan tro att jag driver siten. Men jag gillade det rustika i träet, och modellen, men inte färgen. Trämönstret var vackert, men alldeles för gulbrunt för mig, och för vårt vardagsrum. Så jag gjorde om det, och behöll vissa element av det förra bordet. Jag började klockan 8:00 ungefär i lördags och det var helt klar och torkat runt 14:30 samma dag, och då gjorde jag ändå annat emellan! Så eftersom färgen jag använde, Chalk paint har så kort torktid, så gick det verkligen undan trots att jag hade två olika lager på bordsskivan! Här kommer en liten beskrivning av hur jag gick tillväga!

Soffbordet som det såg ut när jag köpte det, förmodligen behandlat med ett nu ganska nedslitet vax eller olja. Svårt att måla över eftersom färg inte fäster så bra på sånt utan mycket underjobb, så jag testade som sagt vad något som heter Chalk Paint från Annie Sloan på det. Finns massa info om man googlar det! Grundläggande är det en färg som fäster på de flesta ytor utan direkt underarbete, och som ska vara väldigt bra mot genomblödningar av träet, asså när det blir gula till röda fläckar på ljus färg från träet under. Dessutom luktar den inte och torkar på runt 30 minuter, vilket passar mig som ofta fixar med småbarn runt mig ypperligt.

Även om det inte är nödvändigt att slipa så gjorde jag det på skivan eftersom jag ville ha ett lite laserat resultat där. Läste på Annie Sloans hemsida att man kunde måla på färgen tunt och sedan gnida efter med en fuktig trasa för att få en lasyrliknande effekt, vilket jag ville ha. Så jag slipade skivan för att få ner färgen i träets porer ordentligt.

Och såhär blev resultatet! Jag gillar det! Nyansen jag använde till skivan heter Old white. Färgen blir alldeles matt när den torkar och behöver avslutas med ett skyddande vax för att bli tålig. Men det gör man sist. Nästa steg var att måla resten av bordet.

Till benen och underredet valde jag en grå nyans som heter Paris grey. Här ser ni den efter en strykning. Täcker väldigt bra, och sölar och rinner inte! Vill man ha lite sliten look räcker ett lager, jag gick lite mitt i mellan och målade bara ett lager men duttade i lite ställen efteråt, bland annat på ett ben där träet faktiskt blött igenom lite rödrosa, men vid väldigt mörka träslag händer ju även det samma om man använder grundfärg. Men jag duttade lite på det så dök det inte upp igen.

Till sist så bestämde jag mig för att köra harlequinmönster på det, precis som på förra soffbordet. Men det var bland det jag gillade mest med förra bordet, så why not! Förra gången maskeringstejpade jag, men då måste färgen torka innan man flyttar tejparna och det tog en väldans tid. Så nu klippte jag ut rutor i självhäftande vinyl och klistrade fast på bordet, så jag kunde göra all målning i en strykning. Jag klippte dem efter ett grundmått, jag delade bordets längd och bredd i hur många rutor jag ville ha, men sen klippte jag dem på frihand för jag ville ha dem lite icke perfekta.

Sen målade jag över alltihopa med samma nyans jag hade på benen, Paris grey och jobbade efter lite med trasa för att inte få för täckande rutor, jag ville ha en lite sliten look eftersom bordet är så rustikt. Sen skalade jag bort vinylrutorna och lät det torka innan det var dags för att vaxa bordet.

Klart! Vaxet jag använder kommer också från Annie Sloan och heter Soft wax, clear. De säljer en appliceringsborste till vaxet, men jag använde en bit klippt frotté och det funkade utmärkt. Sen polerade jag det med en vanlig trasa av lakansväv. Jag har också använt egna penslar. Färgerna och vaxet beställde jag från Storegården Country living och de gick snabbt och smidigt! Jag kommer att beställa från dem igen när jag vill ha andra nyanser av färgen. Och det kommer jag att vilja ha! I nästa inlägg kommer en liten recension av Chalk paint som sådant. 

KOMMENTERA

Skicka en kommentar