tisdag 27 augusti 2013

Chalk paint by Annie Sloan - En liten recensionHär kommer en liten recension efter att ha testat Chalk paint till ett projekt nu. För fullständigt tillvägagångssätt läs antingen på engelska på deras egen hemsida eller på svenska hos Storegården country living som säljer deras produkter över nätet i Sverige.

Jag köpte en fullstor burk Paris grey till mitt soffbordsprojekt och den ser nästan oanvänd ut efter att bordet är klart, så det första jag kan säga om färgen är att den är väldigt dryg! Sedan torkar den snabbt också, som utlovat. Helt torr på ca 30 minuter. Täcker bra gör den också. Vill man ha heltäckande är det bäst att måla ett lager och sedan ett tunt lager till när det första torkat istället för att blaska på, den torkar ändå så fort emellan. Luktar inte mycket alls heller, knappt något när den torkar. Och fäster bra! Inte mycket rinningar och droppar. Färgen passar nog bäst om man jobbar på ett lite rustikt objekt skulle jag tro, men jag ska testa den på lite slätare finare ytor också. De säger att det inte blir penselränder efter den, men det tycker jag att det blir, om än inte mycket. Men färgen ska egentligen jobbas på lite sicksack eller kors och tvärs, jag målade med raka fina penseldrag, så det kan vara det.

Men vanlig färg blir hur som helst mycket mer randiga än denna, och rinner mycket mer! När färgen torkar blir den alldeles matt, som kalk och ljusnar något. Detta mörknar dock tillbaka när man vaxar på den, men det mörknar inte mer än färgens nyans som blöt tycker jag. Vaxet blir också matt när det torkat, men kan poleras till glans, det gjorde jag på bordsskivan. Över lag så gillade jag verkligen att jobba med färgen! En liter kostade 299:- vilket jag inte alls tycker är farligt eftersom den är så pass dryg och man sparar arbetstimmar på den. En provburk på 100 ml kostar 79:- och det är de mindre burkarna man ser på bilden. Vaxet till sist ligger på 135:- för en burk. Så till sist kan jag väl säga att till det här projektet var den färgerna verkligen toppen! Och det ska bli spännande att testa dem på annat också. För det här var verkligen inte sista gången jag målade något med Chalk paint!

1 kommentar :

  1. Hej

    Har oxå använt chalk paint på en stol, den blev inte bra fick massor med kalkknottror och den fäste inte på vissa ställen, fick tipset om att blanda i lite vatten så färgen blir lite tunnare, skall sandpappra stolen och måla om, som sagt jag målade oxå som vanligt med långa penseldrag antagligen fel av mig. Jag skall måla om stolen och se om det blir bättre.

    SvaraRadera