lördag 6 juli 2013

Möbelfix - Köksbordet

I vintras så köpte jag ett mörkt ekbord för 200 pix på Röda Korset som jag såg potential i, och nu efter två sorger och sju vedermödor så är det äntligen klart! 

Benen och underredet har blivit matta och gråa och skivan är helmatt i en transparent vit färg. Kanten runt om har medvetet fått ett litet rufft, slitet uttryck. Det är ett kanonbord med två rejäla utdragsskivor under som gör att bordet kan bli nästan dubbelt så långt om man vill. Barnstolen är nymålad också, en äldre modell från IKEA som vi ärvt. Pinnsoffan, stolarna och det gamla apoteksskåpet är alla Blocketfynd.

Träet i skivan hade ett fint arbetat mönster som försvann under den tjocka mörka lacken bordet hade innan. Nu framträder både färgskiftningarna i träet, mönstret och strukturen på ett helt annat sätt. Jag ska ta er med på omvandlingsresan!

Här är en bild som jag mms'ade till mannen när jag hittade bordet på Röda Korset. Två hundra spänn skulle de ha för det, så det var taget!

Skivan som den såg ut innan jag började med den. På bilden syns mönstret bättre och skivan ser ljusare ut än vad det gjorde i verkligheten.

Benen, de var egentligen de jag föll för mest. De, och utdragsskivorna. Benen skulle bli mattgråa, det visste jag direkt. Och jag visste på ett ungefär vad jag ville göra med bordsskivan också, men inte riktigt hur jag skulle göra det.

Jag började i alla fall med att slipa ner lacken till trärent med slipmaskin. Först grovt papper 40 och 80, sen med finare 120. Det var lite jobb, det var det!

Det här är en kvällsbild så skivan ser lite gulare ut än vad den faktiskt blev. Men den blev jättefin! Alldeles matt och len och sådär linblonds gul, lite kall i tonen. Och då började mitt dilemma med vad jag skulle göra med den. För trären går ju inte, speciellt inte med småbarn. Fettfläckar och allt, you name it. Men jag ville behålla känslan av trärent. Jag ville inte slänga på ett lack bara. Så jag kollade runt lite på olika metoder och ytbehandlingar. Först tänkte jag om man bara skulle såpaskura det, men det skulle inte bli tåligt nog, så jag funderade vidare.

Tillslut så föll jag för att hårdvaxolja det. Jag tänkte att oljan är ju tunnare än ett lack och känns mer naket, dessutom är ju hårdvaxolja otroligt slitstarkt. Man har det ju till och med på golv och så. Så jag tog ett djupt andetag och började pensla på det. Direkt så upptäckte jag ett problem, träet blev omedelbart mörkare, nästan teakfärgat. Inte vad jag ville! Dessutom blev det alldeles flammigt! Jag hoppades att det skulle lägga sig med torktiden, men icke då. Det hade behövts strykas på suuuperjämt, och jag såg alla sliptimmar gå upp i rök. Bara att börja om.

Så när jag slipat det trärent igen så gick jag till en måleributik för att fråga om råd. Jag sa vilken känsla jag var ute efter och fick rådet antikvax. Matt och med en naturlig känsla. Kanon! Så jag strök på det efter konstens alla regler och det blev jättefint! Precis som jag ville ha det! Som synes på bilden. Men problemen kom när vi började använda bordet. Direkt blev det vattenringar efter glasen som reste sig så att ytan där det vattenskadats nästan blev som stearin i konsistensen och gick att skrapa på med nageln. Och efter ett tag började även fettfläckar att synas tydligt på bordet där mat spillt och dylikt och snart var bordet katastrofalt fult igen! Och jag var beredd att ge upp och skicka bordet tillbaka till där det kom ifrån. Men skam den som ger sig.

Så för ett par dagar sedan så slipade jag ner det för tredje och sista gången och gick sen tillbaka till måleributiken och kom sedan hem med en burk vit dekorvax och en ny burk hårdvaxolja, som ju var det första jag testade, men av ett annat märke. Dessa var från Osmo som många annars använder att behandla golv med. Från början så ville jag inte färga bordet vitt eftersom jag ville behålla träfärgen, men dekorvaxet på provbiten var så snyggt, och att behålla färgen hade jag ändå inte lyckats med så jag körde på det. Och blev så nöjd! Jag följde rådet på burken att torka av överflödig dekorvax efter 10 minuters torktid för att få en mindre täckande effekt, och det gjorde all skillnad! Helst av allt hade jag velat behålla bordet som det blev med bara dekorvaxet på, men för att skydda ytan så drog jag efter ett dygn på den rekommenderade hårdvaxoljan. Det var lite nervöst med tanke på min tidigare erfarenhet av produkten, och det faktum att jag redan var så nöjd med bordet, men jag gjorde det. Och det blev kanon! Dock så ÄR det verkligen viktigt att få hårdvaxolja jämt för att det ska bli snyggt. Och ta hellre mindre än för mycket. Jag slipade faktiskt lite lätt på bordet med ett fint sandpapper efter att det torkat där jag tyckte oljan blivit lite randig, och så polerade jag det lite med en trasa och torkade av det, och nu ser det jättebra ut! Och efter två måltider med barn på det så kan jag även konstatera att det verkar hålla måttet på slitstarkhetspunkten också.

2 kommentarer :

  1. Wow!! Jag blir så imponerad av dig alltså! Vilken målmedvetenhet! Stort grattis till ett lyckat bord tillslut!!

    SvaraRadera
  2. Kanonfint blev det! Bra kämpat!

    SvaraRadera