onsdag 16 september 2020

Badrumsinspiration

Här kommer ett inlägg med lite av min inspiration till det badrum med dusch som vi ska göra på nedervåningen i huset nu framöver. Tre saker jag snöat in på är marmor, pärlspont och beiget. Sen var min största frågeställning, mässing eller silver. Men där landade jag ganska snabbt i, att hur fint jag än tycker att mässing eller guldfärg än är i andra sammanhang, så är det ändå silver som är jag. Däremot så kommer jag att plocka in mässingsdetaljer i köket, och har redan köpt en köksblandare i mässing, Grottesco från Tapwell.Detta badrum har en stil jag verkligen gillar. Tror det är Nina Perssons hem i Brooklyn. Tycker att trehålsblandare är väldigt fint, och det är klart att det kanske är mer praktiskt med en blandare med bara ett vred, men man kan inte alltid vara praktisk, ibland fyller det estetiska också en funktion bara genom att vara fint. Behöver jag säga att jag redan beställt en blandare för tre hål?


Det blir en underlimmad porslinsho också och blandaren är i samma serie som på bilden ovan, fast för tre hål då. Sedan en marmormönstrad skiva i kvarts. Kvarts, då den måste kunna tåla eventuella skvättar av hårfärg, spillt smink eller en 9-årings eller 34 årings potentiella nagellacksolyckor. 


Likt Johanna Bradford som är ägare till badrummet ovan, planerar jag också att använda köksskåp till badrummet. Tänker använda 40 cm djupa stommar och bygga ut dem lite från väggen så att själva bänken blir mellan ca 45-50 cm djup.


Till golvet tror jag att jag har landat i att ha ett golv i carraramarmor av granitkeramik, och sedan ha samma i duschhörnet. Kanske bakom handfatet också, eller ett stänkdkydd i samma kvartsskiva som bänken. Orsaken till att jag ej väljer ”riktig” marmor i dusch och badrum är ej att den är dyrare, för priserna är ungefär de samma. Bänkskivor i kvarts är dessutom dyrare än i riktig marmor. Utan för tåligheten. Marmor består av kalk, och är känsligt för syror och kan i en dusch fläckas fult även av kalk och tvål. Dessutom kan du ej använda kalkborttagning eller syror, varken naturliga eller kemikalier när du rengör från just exempelvis kalk. Då förstörs stenen. Dessutom är det poröst och suger åt sig om man spiller eller droppat, det gör ej granitkeramik eller kvarts. Så skulle jag råka droppa lite rosa hårfärg eller så är risken att jag behöver se den fläcken resten av mitt liv i alla fall betydligt lägre. Jag har faktiskt blivit mer praktisk med åren, trots att jag väljer blandare med tre hål. Och lägger man så pass mycket pengar som man gör när man renoverar, så vill jag gärna att det ska se fint ut länge och inte behöva ägna massa tid åt att oroa mig för vad barnen eller jag själv eventuellt råkat göra med våra skivor eller golv. Livet är för kort, och det finns mer relevanta saker att lägga sin energi på, om du frågar mig. Sen kan man hålla på med stensåpa och liknande, men jag orkar ärligt inte ha min skivor som hobby också, har tillräckligt med aktiviteter att syssla med ändå. Men om man inte bryr sig så mycket, och tycker att fläckar och märken inte stör, då tycker jag man ska köra på riktig.


Kvar att bestämma annars är lampor, knoppar, färgkoder och toalett. Bland annat. Dusch blir nog en inbyggnadsdusch från Tapwell, Box i krom. Och en stående handdukstork i samma färg.


Här är den första bilden jag pinnade i min badrumsmapp. En lite varmare beige väggfärg mot carraran och fotoramen. Och en färgklick till. Funderar nämligen på en liten persisk matta i badrummet också, vid hanfatet.


Denna lampa har jag kikat på, finns här. Men inte bestämt mig hundra än. Tänker en lien lampa på var sida spegeln i alla fall.


Här tycker jag det är fint med marmormosaiken i mitten av govet, funderat lite på det med. Men har vi en matta blir det plottrigt. Får fundera ett varv till.
Så! Det var lite tankar i alla fall. Vad tror ni? Nu ska jag bara diskutera hur man löser tätskikt och våtrumsintyg på allt detta. Wish me luck!

KOMMENTERA

Skicka en kommentar