onsdag 11 december 2013

Husfix - Platsbyggda fönsterbrädor

I förrgår så gjorde jag äntligen slag i saken och byggde in fönsterbrädor i två av våra fönster här hemma! Jag ville ha en mer rustik känsla än vad de utanpåliggande ger. Som ni ser på bilden så är våra fönster väldigt grunda, och jag valde en tjocklek på brädan som matchade djupet på den lilla nischen som faktiskt finns, så att hela fönstret skulle kunna användas och bli i jämnhöjd. Krångligt förklarat? Se några bilder ner annars! Man måste också tänka på elementen så att man inte förstör effekten av att de stoppar den kalla luften från fönstret. Mina fönsterbrädor var 12 cm djupa, 5 cm av de hamnade i den innanförliggande delen och 7 cm fria i luften, så de slutar ganska precis i kant med elementet och släpper förbi varmluften. Här är hur jag byggde dem!

 Träslaget blev Sibirisk lärk, inte för att det låter tjusigt, utan bara för att det var den enda plankan med rätt tjocklek de hade på brädgården som också var tillräckligt bred. Jag ville ha 30 mm tjock och minst 120 mm bred, denna var 28 x 120 mm så det funkade super, jag behövde inte ens justera bredden! Jag började sen med att mäta upp fönstrets innermått på längden och la sedan till 5 cm på varje sida för att brädan i framkant skulle gå lite utanför fönstret, sen kapade jag upp den i lagoma längder. Mina blev 126,5 cm. Sen ritade jag ut fönstrets innermått och de rundade hörnen jag ville ha. Jag brukar använda en liten skål som mall för rundningen. Det är viktigt att göra brädan någon millimeter mindre än själva fönsternischen, eftersom trä är ett levande material som kan svälla när det är varmt. Skillnaden som blir fogar man igen sen med en rörlig mjukfog.

Sen sågade jag ut formen med en sticksåg och ägnade en god stund åt att slipa brädorna fina med slipmaskinen. Både rundningarna och ytan.

När det var dags att montera brädorna så la jag en sträng trälim under för att det ska sitta fast bättre och inte röra sig sen när de är monterade.

Efter det så förborrade jag och skruvade sen fast brädan med försänkta träskruvar, typ trallskruv, som går ner i brädan så att infästningen ska bli osynlig sen. 

 Monterat! Jag använde sex skruvar per bräda. Här kanske ni ser vad jag menade med att jag ville att brädan skulle vara lika tjock som fönsterkarmen, för att kunna nyttja hela fönstrets djup. Sen var det dags att foga och måla!

Jag började med att grundmålade fönsterbrädorna med v-slip från Alcro, men vilken snickerigrund som helst för inomhusbruk borde duga! När grundfärgen hade torkat så fogade jag igen glipan mellan brädan och fönstret, samt skruvhålen med en övermålningsbar akrylfog. 

Till sist så målade jag över fogen och grundfärgen med en vattenbaserad vit lackfärg från Beckers i två lager. Sen var det klart! Bra mycket trevligare än innan. Det var inte så svårt heller, och väldigt snyggt!

3 kommentarer :

  1. Åh precis va jag letade efter! Va fint! Hur fick du brädan i så exakt höjd som fönstret? Spacklande du över fogen sedan eller hur fick du det så slätt?
    Kram Johanna

    SvaraRadera