måndag 24 september 2012

Renovering - Det går framåt!

Arbetet ute i huset löper på i en bra takt! Jag kan tyvärr inte vara så mycket där ute dagtid på vardagarna, för det är inte speciellt barnvänligt där ute just nu. Så det är när jag haft barnvakt som jag kunnat åka ut. Och mannen jobbar ju som vanligt, och det är passande nog otroligt intensivt på hans jobb hela oktober ut. Och flyttlasset går lika passande nog i slutet av oktober. Men det här är saker vi visste redan från början. Dessutom har min man hand om ett otroligt roligt event i Uppsala den 25:e oktober, Mediedagen som kommer att hållas i konserthuset. För företag och företagare om marknadsföring och hur man kommunicerar genom digitala medier. Något som många företag skulle behöva bli bättre på, framför allt små! MediaView där han är produktionschef är en av Mediedagens partners, och Alex Schulman är konferencier. Så är du företagare i Uppsala med omnejd tycker jag absolut att du ska komma!

Men nu var det inte det jag skulle skriva om, det är bara det att jag är så stolt över min duktiga man! En annan person jag är stolt över, eller mer otroligt tacksam över, det är min pappa! Han är ute i huset så gott som varje dag! Vi har ju anlitat målare och snickare för vissa delar av arbetet, men han både hjälper dem så att de inte behöver kosta oss lika många timmar, funkar som en länk mellan oss och dem på plats och gör riktiga kraftkarlsjobb! Som att ta emot och bära in 100 kvm golv på omkring 700 kg, riva och bära ut hela köket, vill inte ens tänka på vad det vägde. Sen riva väggen som skulle flyttas mellan kök och tvättstuga och bära in allt kakel och klinkers när det har kommit. Han underlättar våra liv med ungefär etthundra procent just nu! Bara det att han har koll på hur många timmar hantverkarna är där så att vi kan stämma av fakturorna och ja, tryggheten i att han är där och man inte behöver undra vad som händer och hur det går och oroa sig. Det betyder så otroligt mycket! Vi har även haft hjälp av vänner och släktingar med allt möjligt, och barnvakt, vilket också är otroligt värdefullt för oss!

Min lillebror med den skumma isoleringen vi hittade i tvättstugeväggen.

Annars så är det som händer där ute nu, och har hänt följande. Vi började ju med att riva ut köket och ena badrummet. Och bra det! För vi visste ju inte riktigt, men misstänkte fukt i väggarna och så var det! Så vi har fixat innerväggarna och stärkt upp dem. Sen rev vi väggen mellan kök och tvättstugan innanför. Detta för att få lite mer plats i köket och få in kyl och frys, det fanns bara kyl inomhus när vi köpte det. Tvättstugan blir ändå tillräckligt stor, och där inne har vi flyttat varmvattenberedaren och röret där vattnet kommer in i huset. Vi kommer även att sätta in en avhärdare eftersom det är så kalkrikt vatten i området. Det var bara att se hur den gamla diskmaskinen såg ut på insidan. Sen sätter vi nya ytskikt där inne, och byter den gamla tvättmaskinen mot en ny och kompletterar med en torktumlare. Kan inte fatta att vi kommer att ha en egen tvättstuga, och slipper att vänta en vecka mellan tvätt-tiderna!

Utrivet badrum med fuktiga innerväggar.

I badrummet eller duschen som vi rev ut upptäcktes dessutom att "Martin-Timell-wannabeen" som renoverade badrummet innan säljarna vi köpte av köpte huset, inte hade satt en riktig golvbrunn i duschen. Det var bara ett rör ner till avloppet. Alltså inget vattenlås. Måste ju ha luktat avlopp där? Så vi fick gjuta ny golvbrunn, och passade då på att flytta den lite för att få bättre planlösning. Så det görs faktiskt idag, as I'm writing. Sen ska väggarna förstärkas och våtrumsgipsas och golvet flytspacklas så att det får rätt lutning. Innan var det ingen lutning, eller fall mot brunnen alls. Platt. Det blir imorgon, och då sätts även golvvärmen in. Sen köpte vi väggkaklet igår också, till badrum och kök. Vi hade sånt flyt faktiskt så kaklet vi kollat in för länge sen var nedsatt till nästan halva priset på kampanj just nu. Bauhaus fyllde tydligen 15 år i Sverige. Sweet! Det gällde både kökskaklet och badrumskaklet. Och när jag pratade med pappa i telefon i morse så kom precis leveransen från Marrakech Design till huset också, med golvklinkersen! Jihoo! Så det mesta materialet är på plats i huset nu! Nu är det "bara" jobbet att få dit det kvar. Alla vitvaror är också beställda nu och så byter vi de gamla el-elementen till nya oljefyllda element också. Puh!

Utöver det så har vi rivit ner tapeterna i alla rum. Vardagsrummet och köket spacklas sen och grundmålas av målare, och sovrummen spacklar och målar mannen på helger och någon kväll ibland, sen färdigstryker han. Alla rum har fått nya taklister också. De har de gjort ett kanonjobb med! De är så fina! Vi körde på inmålade klassiska skållister. Till skillnad från de ojämna, glipande betsade lister som satt uppsmackade med stora mässingsspikar innan. Sen när det är färdigmålat så ska vi lägga ut golvet. Det blev lamellgolvet ifrån Siljan. Tror det blir kanon! De kommer med en ny variant av det vid årsskiftet, men de hade redan det i lager så de var sjyssta nog att låta mig köpa det fast de inte släpp det än. Och det är bättre behandlat och helt läggklart! Håller mig från att sprätta upp en av förpackningrna och kolla på det. Men snart så!

Så det var väl typ det då. Allt är kaos, men förhoppningsvis en händelsefull vecka!

2 kommentarer :

  1. Vi renoverar också! Just nu har jag fastnat lite, tycker det är oerhört svårt att välja golv till sovrummet. Med tanke på att den inte har fönster borde man satsa på något ljus. Men det finns olika slags ljusa golv, blir helt yr i skallen. Rummet är från början ett förråd sär väggen slagits ner och blivit sovrum istället. Därav inget fönster :)
    Men man hittar väll till slut, precis som med badrummet. Vi hann ändra oss x antal ggr innan vi spikade det som är bestämt nu. Helt annorlunda så det var bara att börja om från början med skissen.
    All cred till din pappa! För mig och mannen tog det 9 h att bli av med allt gammalt kakel, parkett, golvet ifrån badrummet och lite till. Aldrig mer kan jag säga hehe

    SvaraRadera
  2. Det var jag förresten hihi // Lorena

    SvaraRadera