tisdag 22 november 2011

Det blir inte alltid som man har tänkt sig

Jag helammade Dylan till ganska precis mitt emellan fyra och fem månader, men redan när han precis hade passerat fyra månader så märkte jag att han blev hungrigare än vad jag hann producera. Så sen blev det en ganska snabb utfasning. För desto mindre jag hade att ge honom, desto mindre var han intresserad. Tills en dag när han var ungefär sex månader gammal. Han hade fått två tänder redan och fler var på väg så han bet mig ganska bra till och från. Speciellt när han blev frustrerad av att det inte kom så mycket som han ville ha. Vi satt i baksätet på mina föräldrars bil på en parkering och väntade på någon, kommer inte ihåg vem, och jag tänkte passa på att mata Dylan lite. Men där och då, efter hans totala ointresse för mina sinande källor och flera små bett så bestämde jag mig för att det var sista gången. Det var slutammat för oss två helt enkelt. Inte så speciellt sentimentalt faktiskt. Jag vet att jag hade tänkt att amma längre, men det ville sig inte riktigt, och så var det med det.

Med Daisy så var jag nog mer bestämd från början för att helamma till minst sex månader, om möjligt längre. För jag tycker det här med amningen är väldigt praktiskt alltså. Extra praktiskt om man kan ha lite extra mjölk i frysen så att man dessutom inte behöver var bunden till att just jag måste mata henne varje gång. Och det funkade faktiskt bra till en början. Både min faster och min mamma har matat henne ur flaska, och jag och mannen har både varit ute och ätit och åkt en sväng till Stockholm barnfria. Men sen, strax innan fyra månader, precis som med Dylan, så märkte jag av hur produktionen ganska drastiskt försämrades. Varför exakt vet jag inte. Jag vet att barn har en ganska stark tillväxtperiod då, så de kanske ammar ur mer intensivt och produktionen hinner inte ifatt. Men likväl så räckte det plötsligt inte till. Och dessutom så bestämde sig Daisy nyligen för att flaskan inte alls var okey längre. Den var plötsligt det mest avskyvärda på jorden. Fast det gick bra innan, inte bara med mjölk utan även de första gångerna med ersättning. Men sen dess bara tvärvägrar hon. Jag ska testa med riktig mjölk i flaskan igen också, och se om det blir någon skillnad. Inte för att det skulle spela någon roll, för den har jag ändå inte i överflöd av längre. Sen så ville jag egentligen inte börja ge henne gröt så här tidigt, även om man kan, men än så länge så har hon ändå ratat även den. Men jag fortsätter ju såklart att amma henne.

Dock så bekräftade BVC besöket idag det jag redan anade, att hennes viktkurva nu efter fyra månader har börjat att dala ganska ordentligt. Hon har ju inte gått ner i vikt, men hon ökar inte alls lika kraftigt längre. Och hon har legat mitt på kurvan sen hon föddes. Så det var ju inte så kul. Men, hon är lika glad och nöjd som vanligt. Så det är ibland svårt att tro att hon inte är mätt. Men nu har jag ju fått det bekräftat. Så ikväll är det mannen som ska försöka ge henne lite extra. Han har nämligen lyckats bättre än mig med det, och hon har faktiskt ätit bra med ersättning från honom tidigare. Har hört att det är för att de förknippar mamman så mycket med amningen, men vad vet jag. Bara hon börjar öka i vikt igen så är jag glad. Själv matvägrade jag som liten och fick bli tvångsmatad på sjukhus. En av mina syrror med. Så jag var så glad att det aldrig var något problem med Dylans vikt. Och nu har jag gett mig i backen på att vi ska få upp Daisys igen också. Vi har fått en extra vägning om en vecka, så ni kan väl hålla tummarna eller be en liten bön att det ska se bättre ut då!

11 kommentarer :

 1. Heja heja!! Vi ber och hejar!

  SvaraRadera
 2. Du låg alltid under kurvan när du var liten.Tack lov blev det en hel människa av dig ändå! ;)
  Mom

  SvaraRadera
 3. Låter som en bra idè att låta din man mata. Du verkar vara en kreativ mamma på många sätt. Och av bilderna att döma så tycker jag att er lilla sessa ser högst välmående ut! Oroa dig inte.

  SvaraRadera
 4. Skönt att hon är pigg och mår bra i alla fall. Min dotter fick ersättning hela tiden för amningen fungerade tyvärr inte. Hon drack mycket ersättning och låg på medelkurvan. Men vid ca 4 månader så blev hon svårare att få i maten. Helt plötsligt blev hon så ointresserad av den, trots att hon druckit glupskt hela sina första månader. Konstigt... Det verkar vara något där. Intressant att höra att du har liknande erfarenhet med dina barn. Min dotters tillväxtkurva blev lägre än "normalt" under några månader, men nu är hon tillbaka igen, vid 18 månader, på sin egen födelsekurva (och till och med lite över). Barnläkaren sa till oss att vi inte behövde oroa oss så länge hon var pigg och glad och det var hon! Jag ber för Daisy att hon ska få tillbaka matlusten och för er som föräldrar i denna situation.

  Sara

  SvaraRadera
 5. Det låter nästan precis som det blev med våran Levi. Han var fortfarande hungrig efter amningen och ville till en början inte alls ha flaskan och var inte det minsta intresserad av gröt. Hans viktuppgång stannade oxå av men tillslut vände det och han blev kompis med flaskan.
  Hoppas det vänder för Daisy oxå snart. Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Min lilla tjej åkte ner på kurvan hon med.
  Jag ville gärna amma ett tag, men fick börja ge henne både gröt och mat väldigt tidigt. Hon fick äta med händerna samtidigt som vi lurade i lite- började vid 4 månader.
  Då gick hon upp igen, men är fortfarande liten och nätt. En del är det och det är ingen fara med det heller.

  Du behvöer inte oroa dig. De flesta barn äter då de är hungriga. Så är det bara ;) Man får ha fantasi, is i magen och tålamod.

  SvaraRadera
 7. Min dotter VÄGRADE flaskan, oberoende av vem som gav , och jag ville verkligen inte amma längre än 3-4 mån av olika anledningar.
  Ett tips var att vi satt på vällingnapp (större hål du vet) så det i princip rann ur den, då började hon ta den. För innehållet var det tydligen inte fel på det var bara nappen. Sedan bytte vi tillbaks till vanlig napp.
  Lite försiktig måste man ju vara, att de inte får i halsen. Kanske det kan hjälpa er.
  Lycka till!
  /mickis

  SvaraRadera
 8. Men liten buse, klart man måste väga!! Hoppas vinden redan har vänt.

  SvaraRadera
 9. Hur mjölkproduktionen fungerar är ju i viss mån individuellt. Annars kan man möjligen tänka sig att det beror på att du till en del schemalagt amningen. Annars funkar det ju så att när barnet har tillväxtfas så vill det äta oftare och mer och suger mer intensivt men det tar ju några dagar för mjölkproduktionen att öka upp då. Hade själv aldrig problem med för lite mjölk och jag friammade helt första 6 månaderna och började sedan styra tiderna lite mer dagtid när introducerade mer fast föda. Jag tog sedan bort en amning i taget på dagtid och hade nattamningarna kvar ända tills jag slutade amma helt. Vi samsover och det har funkat jättebra för oss - min sömn har inte blivit störd alls utan för oss har det passat superbra. När vi sedan slutade med amningen fick Noah vatten i flaska en gång per natt i två nätter och sedan har han inte ätit alls på natten. Han var knappt 11 månader när jag slutade amma helt. Så - så funkade det för oss. Om skillnaden i mjölkproduktion bara finns ändå eller om det har med sättet man ammar på att göra i det här fallet går ju inte att säga dock.

  Hon kommer öka upp igen. :) Låt mannen mata med ersättning och flaska så vänjer hon sig och så kan du börja med det sedan också.

  SvaraRadera
 10. Clara: Tack för det!

  Mom: Och gör nog fortfarande, men känner mig högst välmående för det!

  Lina: Tack! Tyvärr tar hon inte från mannen heller längre, men hon är högst välmående ;-) Och följeri övrigt normal utveckling när det kommer till motorik och fysik, så nej, tack för påminnelsen, jag ska inte oroa mig!

  Sara: Tack! Ja fyra månader, det kan va en lite knivig ålder tydligen ;-) Men som sagt, det är nog inte så farligt så länge hon är pigg och frisk!

  Anna: Tack! Ja just nu verkar hon i alla fall hålla på att bli kompis med gröten, och det är ju alltid något ;-)

  Katarina: Händerna kör vi på med! Och ja, jag tror inte Daisy tänker bli någon baddare senare heller. Hon känns liksom liten och nätt. Jag var bara ovan för Dylan åt allt med god aptit och förvånansvärt bra teknik. Daisy är en mer komplex typ ;-)

  Mickis: Tack för tipset. Tyvärr gick hon inte på den. Men det är absolut värt ett försök till!

  Sofia: Det hoppas jag med!

  Ulrika: Nej jag kör inte på schemalagd amning, det varierar. Hon äter när hon vaknar liksom, men det går aldrig mer än tre timmar typ. Och sömnen är det inga problem med. Hon sover jättebra och somnar i egen säng utan problem. Önskar det gick för mannen, men hon är likadan mot honom. Hon vägrar. Och får man in flaskan så suger hon inte. Bara håller den där. Men nu gillar hon gröten i alla fall, så vi trilskas vidare ;-)

  SvaraRadera
 11. Om man vill öka produktionen hjälper man hormonerna på traven med att vara mycket hud mot hud med barnet,amma ofta,regelbundet över dygnet, hellre fler antal tillfällen än färre länge stunder.

  Ett knep att få dem ta ersättning är att sockra den lite ett par-tre gånger tills de fattar att det är god mat.
  Då ska man VERKLIGEN vara medveten om att man själv går miste om att ge sin egen kropp signaler om att bilda mer mjölk när man ger ersättning.
  Å andra sidan kan man ju pumpa för att ytterligare stimulera till produktion, men barnet är ju allra oftast den bästa 'utdrivaren' av mjölken.Vila,sömn dryck(ej iskall) näringsriktig mat och omsorg bidrar. Att dubbelpumpa/amma (båda brösten samtidigt)ökar också hormonivåerna för höjd produktion.
  Lycka till, Maria K

  SvaraRadera