söndag 6 mars 2011

Pyssel - Enkla vimplar

IMG_7810
I helgen så pysslade jag ihop lite enkla ensidiga pappersvimplar till Dylans rum, för att få in lite mer färg och så nu när våren är i antågande. Så här kommer en liten pysselguide som visar hur jag gjorde mina vimplar! Bilden visar ungefär vad som behövs!

IMG_7816
För att få alla i samma storlek så börjar jag med att rita upp en mall. Mina vimplar är 15 cm breda och 17 cm långa, plus 2 cm extra för fäst-viket i överkanten. Mallen blir alltså 19 cm lång. Och för att sen få dem symetriska så viker jag ett A4 på mitten och ritar ut längden och halva bredden.

IMG_7826
Sen klipper jag ut mallen. Efter det så viker jag ner de extra 2 cm i överkant för fäst-viket och klipper av hörnen som sticker fram, så att vimpeln blir helt trekantig igen, trots vik.

IMG_7828
När det är klart så ska mallen se ut ungefär såhär. Vill du göra ännu finare vimplar med både fram och baksida så gör du helt enkelt en likadan vimpelspets på båda sidor om viket, istället för en fäst-kant på 2 cm. Men mina ska hänga mot en vägg, och jag vill få ut så många vimplar ur varje ark som möjligt, så jag gör såhär!

IMG_7832
Sen ritar jag helt enkelt ut vimplarna med hjälp av mallen och en linjal på det papper som jag valt. Denna gång så använde jag mig av scrapbook papper, eftersom de är stadiga och finns i många fina mönster, oftast på båda sidorna också. Och så använde jag boksidor ur gamla uppslagsverk som jag har köpt på loppis, för att ha just till pyssel.

IMG_7835
När jag sedan har klippt ut vimplarna så väljer jag bara vilken sida jag vill ha utåt, och viker ner överkanten åt motsatt håll. Är pappret lite stadigare, som det jag använder här, så kan det vara bra att använda en linjal att vika mot så att du får en snygg rak kant.

IMG_7920
Sedan limmar jag bara med ett limstift för papper i viket, placerar snöret i viket och trycker fast kanten. Man kan ju få hålla en liten stund om pappret är av den lite styvare sorten, alternativt sätta dit en klädnypa medans det torkar. På samma vis placerar du bara sedan ut så många vimplar du vill. Mina är satta med 6 cm mellanrum.

IMG_7931
Klart!

4 kommentarer :

 1. Fint! Passar bra i ett rum med mkt vitt.

  SvaraRadera
 2. Snyggt det blev!!

  SvaraRadera
 3. Makena: Ja det behövdes färg i hans rum!

  Smäm: Tack!

  Anna C: Tackar för det!

  SvaraRadera