måndag 3 maj 2010

Om mina kläder

Det händer nu och då att ni frågar mig om något av de plagg jag har på mig på mina outfitsbilder. Vart det kommer ifrån, och när jag köpt det och så. Så därför tänkte jag bara förklara lite kort. Oftast så är det nämligen inte något nytt jag bär. Detta beroende på att jag för ungefär ett år sedan bestämde mig för att ta en shoppingfasta. Och till en början gick det bra! Men sen blev jag gravid och då hade jag plötsligt allt för många ursäkter och orsaker till att handla något litet plagg här och där. Verkligen inga mängder, men dock, shoppingfastan var bruten. Orsaken till att jag körde en shoppingfasta var helt enkelt att jag hade och har en garderob som svämmar över. Oftast handlar man ju dock inte kläder utifrån ett rationellt behov som i: "Jag har på riktigt verkligen ingenting att sätta på mig, jag får gå naken!" utan utifrån ett estetiskt behov. Inget fel i det. Men det hängde lite för många estetiska behov i min garderob. Så jag körde ett shoppingstopp. Och framför allt för att bryta ett mönster. Så, detta var förra året. Och nu kör jag igen. På riktigt. Denna gång mest motiverad av sparande. Vi vill köpa hus! Och många bäckar små säger jag bara. Kläder har jag definitivt så jag klarar mig, så det är bara en onödig utgift om jag rationaliserar. Men rationell är det absolut inte lätt att vara när man hittar något snyggt dinglandes ifrån en galge. Så därför kör jag inte bara med mig själv som avstämmare för hur det går denna gång, utan jag har satt regler tillsammans med mannen för att jag inte ska fuska. Så här lyder dem:

1. Jag ska inte spendera några pengar på kläder.
2. Jag kan inte ge någon annan pengar för att köpa kläder åt mig.
3. Behöver jag verkligen någonting, som jag har ett verkligt reellt behov av så diskuterar jag det med mannen så lägger vi in det i budgeten för nästa månad, om det inte är mer akut.

Woho! Detta känns både spännande och skitläskigt på samma gång. Förra gången stod jag bara till svars inför mig själv, så då var det lättare att tumma lite på det, men denna gång är det mer svart på vitt. Jag kör 1:a maj 2010 till 1:a maj 2011. So wish me luck! Och denna gång skulle nog inte ens en graviditet behöva avbryta den, med tanke på det jag skaffade under denna graviditet. Men. Jag gillar kläder, och kommer att fortsätta att blogga kläder. Så, även om jag fortsätter att inte skyltar med det senaste, så hoppas jag att ni kan inspireras ändå!

7 kommentarer :

 1. Så olika det kan va. Min man får nästan säga åt mig att unna mig själv något nytt! Jag köper ytterst sällan kläder och är mera åt hållet att jag kanske borde börja bry mig lite mer... ;-) Dock har jag en otroligt go svägerska som försett mig med en hel del av hennes gamla kläder som jag gladeligen tagit emot. :)

  Lycka till med ditt beslut!!

  SvaraRadera
 2. Oj vad duktig du är!! Skulle nog inte våga lova ett helt år sådär, speciellt inte till mannen. Men det är sant att man har ju verkligen tillräckligt, man köper ju bara för att det är kul och nyhetens behag varar inte så länge har jag märkt. Ska iaf tänka på det mer nu när jag läst det här. Inte köpa lika mkt iaf.

  SvaraRadera
 3. Ahdg: Tackar!

  Makena: Haha! Ja tänk! Ditt problem har definitivt aldrig varit ett problem för mig ;-)

  Carolin: Ja jag behövde verkligen cold turkey. Och efter förra årets mjukstart, så tror jag på att klara ett helt år. Men jag behövde nog ha en övervakare ;-P men jag tror det kommer att gå bra!

  SvaraRadera
 4. Helt rätt, har man ett mål som ni har, dvs hus, är det lätt att "försaka" världsliga ting! Själv har jag haft över ett år utan nästan några klädinköp alls, det var inget jag bestämde mig för, det bara blev så. En dag bara slutade det vara kul att handla kläder. Konstigt. :-)

  SvaraRadera
 5. Det låter bekant! Lycka till. Det ÄR möjligt. =)

  SvaraRadera
 6. Brad: Det är för att det ÄR bekant! Typ toksnodde reglerna ifrån din blogg denna gång, förra gången visste jag inte att ni körde och hade inte ens några regler, så det sprack ju ganska så hårt. Men nytt år och nya tag!!!

  SvaraRadera