fredag 15 maj 2009

Toleransen är det nya svarta

Ni fick så mycke bilder i Beyoncé inlägget, så här kommer lite text. Text kring ordet, och kring innebörden av ordet tolerans.

Tolerans, eller att vara tolerant anses som bland det finare man kan vara nu för tiden. I alla fall i ankdammen Sverige. Resten av världen, not so much, men i Sverige. Man ska vara tolerant inför de fakto att alla har rätt till en egen åsikt. Olika åsikter, och olika värderingar. So far so good. Men det kommer med ett problem i bagaget. För om man är av en åsikt, så får man då inte lov att helhjärtat vara av den, för då har man ju fastslagit att de som är av en annan åsikt har fel. Hänger ni med? Man får alltså aldrig helt och fullt tro att ens åsikt är sann, bara nästan. För man måste lämna utrymme för att den andras också kan vara det. Annars är man inte tolerant. Alltså får man en hel massa människor som är: A, väldigt lätt ombytliga i åsikt, och B, inte av någon egen djupare åsikt. Och resten, fundamentalisterna, de som har en åsikt som de verkligen tror på, blir då intoleranta.

Anledningen till att jag tänkt på detta är ju för att jag är av en åsikt som på ett sätt kolliderar med toleransen, hur mycket folk än försöker att få det att bli det mest enhetliga, och det är kristendom. För en tolerant kristendom är inte kristendom, hur mycket så många än skulle vilja det. Och detta låter ju farligt nu. Är kristendomen inte tolerant!? Och här är starten på en diskussion som kräver mer utrymme och tid än vad jag egentligen kan blogga om. För kristendomen är någonting annat, någonting som är bättre än det svenska favoritordet tolerans (som likt lagom är svårt att ens finna med samma innebörd i något annat språk) den står för en sanning. Något man inte kan vara delad inför, utan måste antingen hålla med eller inte hålla med. Det går inte att vara tolerant inför kristendom. Bibeln säger till och med att det är bättre att vara kall, än att vara ljum. För ljum är en lögn. Då tror man att man kan vara lite med, men är i själva verket inte med alls. Och sanning är ibland hårt, och inte lätt. Men bra så mycke mer befriande än tolerans, som kräver att vi är öppna för allt och inte helhjärtade för något. Sanningen skall sätta oss fria står det i Bibeln, i Johannes brev kapitel 8 och vers 32. Och det är verkligen vad jag har upplevt. Och därför också vill dela.

Men det handlar inte om att istället då vara intolerant mot oliktänkande människor. När det har blivit så har det blivit fel i andra diket. För om jag som kristen, menar att jag tror på det som Jesus säger och fördömer någon som jag tycker lever fel, då är det jag själv som är fel ute. Jesus som det står skrivet om, umgicks och satt själv till bords med de som ansågs vara syndare och bottenskiktet i det judiska samhället, dömde inte någon människa, bara deras handlingar.

Precis som i en av mina favoritberättelser ur Bibeln. Den där Jesus mötte kvinnan som hade varit otrogen, och som enligt judisk lag hade gjort sig skyldig till dödsstraff genom stening. När de som hade dömt kvinnan ville höra vad Jesus som ansågs vara en rabbi, alltså ansågs vara lärd och ha lärjungar tyckte, så sa han att den av dem som aldrig hade gjort något fel eller syndat kunde kasta den första stenen. Och när ingen fanns kvar som då dömde henne, sa han till henne: "Gå, och synda inte mer". Det är inte att Jesus var tolerant, han sa henne vad som gällde, han benämnde det som synd och sa åt henne att sluta med det, men visade att Guds kärlek var större. Inte tolerant, utan förlåtande. Förlåtande till de som vill ha förlåtelse. För de som har insett att de behöver den jämt och hela tiden. Som jag. Sanning, kärlek och förlåtelse, det är vad jag tror att den här världen är i behov av. Och Guds hjärta och Guds kärlek kommer aldrig att sluta sträcka sig ut till människor, frågan är bara hur vi gensvarar på den.

2 kommentarer :

  1. Bra skrivet! Du e bra på att få ner sådana tankar i text så att det blir lättförståeligt och inte flummigt.

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra, Johanna! Viktigt och bra skrivet! Jag tror att många behöver höra sånt för det är ett välanvänt ord nuförtiden, men som sagt att du benar upp det så här är mycket bra!

    SvaraRadera