fredag 16 mars 2007

Ge mig ett T...!

Te! Har jag nämt för er att jag älskar te? Om inte så kan jag ju avslöja att jag är en riktig Te-brud! Och nej, jag skulle inte kunna dö för te. Men kanske utan? Gäller det för allt te då? Nej egentligen inte. Grönt och rött ska det va! Ja, men inte på samma gång då. Svart te kan ju också vara väldigt gott, och är visserligen nyttigare än kaffe, men därmemot så gör det tänderna gula och så innehåller mindre nyttigheter än sina färgade vänner. Svart te efter maten minskar också kroppens järnupptag, och järn är ju viktigt, speciellt för oss tjejer!
Men grönt te däremot. Oj oj oj alltså. Det innehåller något som är väldigt bra för vår hälsa. Antioxidanter. Och rött te (rooibos) är till och med ännu rikare på det. Antioxidanterna skyddar oss mot fria radikaler, något som orsakas av bland annat stress, dålig sömn eller infektioner i kroppen. Och den skada som de fria radikalerna gör, är att de bryter ner våra celler. Ett exempel på detta är att människor som har levt ett hårt eller stressat liv, ser mer slitna och äldre ut än vad de borde, eftersom de har utsatts för en större mängd fria radikaler.
Men nu var det inte meningen att jag skulle skriva en doktorsavhandling i antioxidanter och fria radikaler (jag råkar bara tycka att sådant är så gräsligt intressant!) utan snarare en enkel kärleksförklaring till te.
Så grönt te och rött te, rika på antioxidanter! Ja, och hjälper ju på så vis vår kropp i cellernas förnyelseprocess. Sen så råkar ju både grönt och rött te dessutom vara väldigt bra för matsmältningen, något som kaffe efter maten däremot förstör till viss del. Så att ni vet.
Men nu är jag ju inte den som avskyr kaffe! Nej nej. Jag dricker bara inte gift. Även om det är gjort på böner.
Och nu vet jag att jag får 99,72 procent av Sveriges befolkning från åldrarna 10 år och uppåt ungefär emot mig, men som sagt, inte det att jag avskyr kaffe. Jag bara gillar te, väldigt mycke. Och mina tre senaste tillskott i tefamiljen, inköpta på Tehörnan i Umeå är "Tant grön" ett grönt te med persika och lite vanilj, "Jasmin" grönt jasminte, och "Kura ihop" ett varmt avslappnade rooiboste. Så när du har vägarna förbi, så vet, att du alltid är välkommen på en kopp te och lite kladdkaka.

JO

1 kommentar :

  1. =) , Te ÄR gott johanna, men en krämig cappuccino gjord på rätt blandning av en duktig barrista... oj =) , det måhända är gift, men oemotståndligt gott ;-)

    SvaraRadera