lördag 5 augusti 2006

Man in black

Ja "Man in black" eller "Sanningen om mitt liv" som den heter på svenska är Johnny Cash självskrivna biografi. Har verkligen precis börjat på den, men den har redan fångat mitt intresse så pass att jag helst inte lägger ifrån mig den allt för långa stunder, bara när jag absolut måste. Precis som med filmen, den fängslade mig också. Och med filmen så menar jag naturligtvis "Walk the line" som släpptes av Fox-Warner bro. för ett tag sedan. Men musiken har funnits med mig längre än så, även om inte alltid fullt så uppskattad. Jag minns till exempel att min farbror, Daniel, som brukade bränna skivor åt mig när jag var yngre, alltid brukade lägga med några Johnny Cash spår i skivorna eftersom han själv lyssnade mycke på honom. Men ung och oförstående som man var så skippade jag ofta dem spåren för att hellre lyssna på den modernare, ofta något mer "själ lösa" musiken.
Men på senare år, eller sen gymnasieåren i alla fall, så har jag nog börjat se värdet mer i denna typ av musikarv. Musik som generation efter generation inte har glömts bort, utan än i dag lever vidare i musikälskares hjärtan världen över. Och för att ta några av dem textrader som inkluderas i biografins första kapitel som exempel, så kan man verkligen förstå varför dem lever vidare.

By the way the land is laying,
I think I'd be safe saying,
That over the next hill, we'll be home.
It's a straight and narrow highway,
No detours and no byways,
And over the next hill, we'll be home.

From the prophets I've been hearing,
I would say the end is nearing,
For I see familiar landmarks all along.
By the dreams that I've been dreaming,
There will come a great redeeming,
And over the next hill, we'll be home.

Bara texten i sig tycker jag är härlig. Sen så har han sitt eget sätt att lägga musiken till dem och få dem att leva på något vis. Och är det något som filmen trots allt har missat lite på så är det styrkan i hans tro. Och även hur djupt den personliga styrka han senare visar på i sitt liv, är förankrad i hans tro på Gud. Han skrev även flera sånger under och efter sina besök i Israel, och en av dem nämns också i hans biografi.

I heard on the radio, there's rumors of war,
People getting ready for battle,
And there may be just one more.

I heard about an earthquake and the toll it took away,
These are the signs of the times
We're in today.

Matthew 24 is knocking at the door,
And there can't be too much more to come to pass.
Matthew 24 is knocking at the door,
And today or one day more could be the last.

Sen så har han naturligtvis skrivit hundratals fler låtar också, upp emot tusen har jag för mig. Och det finns många guldkorn att vaska fram där. Och har ni inte sett filmen än, så gör det! Gillade du inte Johnny Cash innan, så lär du åtminstonne gå och gnola lite "I've got stripes, stripes around my shoulders..." efter att ha sett den. Och ränder som är så inne nu och allt. Men hur som helst se den! Eller vad vet ja, har du redan sett den så se den igen!
Men vad nu, vänta, är det? Ja det är det. Den förföriska doften av popcorn har lyckats smyga sig upp för trappen nerifrån. Så jag tror att jag skall gå och "joina" i familjens lilla myskväll där nere nu. Man är rätt så saltsugen efter att ha varit å badat. Och känner jag dem väl så har jag cirkus gurkus en och en halv minut på mig att avsluta och spara nu om jag inte bara vill lukta på popcornen. Så tills vi hörs igen, allt väl!
jo.

1 kommentar :

  1. Ha ha ha... de va väl de ja visste. Droppen urholkar stenen... eller så är det bara så enkelt att det som är sant och äkta överlever.
    Go, go Johnny go-go-go... Johnny B Good... eller jag menar Cash... is king... eller ja.

    Sabbot Danne

    SvaraRadera